Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse toename dodelijke aanrijdingen met bevers

Geplaatst opdinsdag 23 maart 2021 - 14:31

De afgelopen weken worden er meer bevers aangereden door auto's dan normaal. De afgelopen maand waren er zeven dodelijke aanrijdingen in Midden-Limburg. Vorig jaar in dezelfde periode ging het nog om één aanrijding.

Dat blijkt uit cijfers van de Dierenambulance Midden-Limburg.

Jonge dieren
"We krijgen de afgelopen weken relatief veel meldingen over aangereden bevers ten opzichte van voorgaande jaren", zegt Michelle Stempher van de Dierenambulance Midden-Limburg. "Een duidelijke verklaring voor de stijging hebben we niet. Zouden het allemaal jongvolwassen bevers zijn die nu op zoek zijn naar een eigen territorium?", vraagt Stempher zich af. "We kunnen het niet met zekerheid zeggen." Volgens de Dierenambulance vonden de aanrijdingen plaats in Weert, Leudal, Maasgouw en Roerdalen.

Vreemde plekken
Hettie Meertens van stichting ARK natuurontwikkeling is gespecialiseerd in bevers. Een oorzaak voor de toename van het aantal aanrijdingen kan ze niet meteen geven. "Daarvoor zou ik eerst meer cijfers moeten zien en moeten bekijken op welke plekken de aanrijdingen met de dieren plaatsvinden", zegt Meertens. Toch ziet ze een aantal mogelijke verklaringen. "Het is lente en dan worden de dieren actiever. Het zou kunnen dat het om jongvolwassen bevers gaat. Jongen blijven doorgaans twee jaar bij het gezin en dan gaan ze weg", zegt Meertens. "Dat doen ze meestal niet in de winter, maar in het voorjaar."

De beverpopulatie in Limburg groeit. "De laatste jaren komen ze meer voor op plekken waar je de bevers niet zou verwachten", zegt Meertens. "Zoals in landbouw- of stedelijke gebieden. Daar zijn meer wegen en is er meer kans op een aanrijding."

Locaties zijn bezet
Ook beverdeskundige Willy de Koning uit Sittard denkt dat het om jonge dieren gaat die op zoek zijn naar een eigen territorium. "In de eerste maanden van het jaar gaan tweejarige bevers op zoek naar een eigen territorium", zegt De Koning. "Met de komst van nieuwe jongen in de beverfamilie zo rond april of mei worden ze geacht een eigen plek te zoeken. Dat wordt steeds lastiger in Limburg omdat alle geschikte locaties al bezet zijn. Bevers bakenen hun territorium af met castoreum, een sterk ruikend goedje. Om gevechten te vermijden blijven de jongvolwassen bevers dus liefst buiten zo’n gebied, met als gevolg dat ze op de vreemdste plekken belanden."

De laatste dodelijke aanrijding met een bever was maandag op de Kempenweg in Weert. "Helaas konden we niet meer achterhalen of het om een jongvolwassen dier ging", zegt Michelle Stempher van de Dierenambulance. "De bever was te zwaar toegetakeld als gevolg van de aanrijding. Het gebit was helemaal beschadigd waardoor we zijn leeftijd niet meer kunnen bepalen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen