Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse toename discriminatie Aziaten door coronacrisis

Geplaatst opdonderdag 1 april 2021 - 19:05

Het aantal meldingen van discriminatie jegens Aziatische Limburgers is sinds de coronapandemie exponentieel gestegen.

De Anti Discriminatie voorziening Limburg noteerde sinds de uitbraak van het coronavirus 130 meldingen van discriminatie richting mensen met een Aziatische achtergrond. In 2019 waren dat er slechts negen.

Bespugen
Het gros van de meldingen dat bij de Anti Discriminatie Voorziening binnenkwam, houdt verband met het coronavirus. Zo blijkt uit één van de meldingen dat een Chinese vrouw verboden werd om op haar werk met collega's Chinees te praten. Het zou geroddel veroorzaken volgens haar werkgever. Deed ze dit toch, was er kans dat ze ontslagen werd.

Andere meldingen beschrijven het uitschelden en bespugen van mensen met een Aziatisch voorkomen. Ook zeggen sommige melders dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor het coronavirus.

Lees ook: Forse stijging discriminatie-meldingen in coronatijd

Angstcultuur
"Het raakt me enorm als zoiets gebeurt", vertelt Danny Wong van de Chinese Vereniging Limburg uit ervaring. Ook hij is wel eens het slachtoffer geworden van scheldpartijen of flauwe grappen. Ernstiger noemt hij de ervaringen van zijn nichtje, dat ook in Maastricht woont. "Zij studeert in Wageningen maar durfde op een bepaald moment niet meer vanuit Maastricht met het openbaar vervoer. Daarbij bleef ze vaker binnen uit angst voor discriminatie."

Geen confrontatie
"Het zit niet onze aard om de confrontatie aan te gaan. Om verdere escalatie te voorkomen laat ik het vaak langs me heen gaan", vertelt Wong. Bij een Aziatisch restaurant in Geleen werd deze week de gevel beklad met de tekst 'Nederland is niet China 2.0'. De eigenaar van het restaurant wil niet ingaan op vragen van L1 over discriminatie en laat via zijn advocaat weten de bekladding niet als discriminerend te ervaren. Of deze situatie ook te maken heeft met de cultuur van het uit de weg gaan van de confrontatie, is niet vast te stellen omdat de eigenaar er niet over wil praten.

Volgens Jacky Pang, organisator van het evenement rondom het Chinees Nieuwjaar in Maastricht, is er wel verandering op komst. "De jongere generatie is mondiger en bijt meer van zich af in dat soort confrontaties."

Rechten van de Mens
Chris Baltussen, directeur van de Anti Discriminatie voorziening Limburg laat weten welk vervolg deze meldingen kunnen krijgen. "Bespreekbaarheid en bewustwording zijn voor de melder vaak belangrijke doelen. Bij een bedrijf, winkel of openbaar vervoer gaan wij met de betrokken organisatie in gesprek. Tenminste, mits de betrokkene dit zelf ook wil. Daarbij kunnen we ondersteuning bieden bij aangifte of zelf aangifte doen. Een procedure starten bij het college voor de Rechten van de Mens is ook nog een optie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen