Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse stijging megadistributiecentra

Geplaatst opwoensdag 12 februari 2020 - 16:40

In Noord-Limburg zijn in de afgelopen zes jaar vijftien distributiecentra met een oppervlakte van 40.000 vierkante meter of meer geopend.

Alleen in West-Brabant werden in de periode 2013-2019 meer ‘XXL-DC’s' gebouwd. In heel Nederland kwamen er 101 grote centra bij.

Arbeidsplaatsen
Vorig jaar werden er negentien megadistributiecentra gebouwd. Daarnaast zijn nog twaalf panden in aanbouw of worden binnenkort opgeleverd, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Buck Consultants International. Deze 31 ‘XXL-DC’ leverden zo’n 12.400 nieuwe arbeidsplaatsen op en hebben een totale oppervlakte van ruim twee miljoen vierkante meter.

E-commerce
De groei is er nog niet uit. Dit jaar zullen er nog eens 22 nieuwe verrijzen, zo verwacht Buck. De distributiecentra zijn nodig om de groei van internetverkopen op te vangen. De e-commerce sector heeft steeds meer ruimte nodig om te kunnen voldoen aan de groei.

Kritiek verdozing
De toename van het aantal megadistributiecentra leidt tot steeds meer kritiek. Zo hekelde het College voor Rijksadviseurs onlangs de ‘verdozing’ van het landschap. Ook is er steeds meer weerstand van gemeenten, provincies en omwonenden tegen de bouw van grote distributiecentra.

Taskforce
Buck pleit daarom voor een Nationale Taskforce ‘verdozing’. Die moet onder andere de economische- en arbeidsmarkteffecten en de impact op landschap, milieu en natuur van de distributiecentra in kaart brengen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen