Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse stijging discriminatie-meldingen in coronatijd

Geplaatst opwoensdag 10 juni 2020 - 19:00

Het aantal meldingen van discriminatie is in deze coronatijd explosief gestegen. Waar bij het bureau Anti Discriminatie Voorziening Limburg normaal zo'n 30 tot 40 meldingen zouden zijn binnengekomen, waren dat er nu ruim 100 meer. En die hadden allemaal met corona te maken.

"Het begon met het uitschelden en bespugen van Aziatisch uitziende mensen. ze waren het mikpunt omdat ze het virus verspreid zouden hebben", zegt Chris Baltussen van de Anti Discriminatie Voorziening Limburg. "Ook andere gekleurde mensen hadden last, bijvoorbeeld in de trein. Een conducteur sommeerde alleen donkere mensen de trein te verlaten, terwijl blanke passagiers niets werd gevraagd. "

Ouderen en jongeren
Maar ook mensen met een beperking die bijvoorbeeld met contant geld wilden betalen, maar geweigerd werden. "En er hebben zich ook ouderen en jongeren gemeld vanwege leeftijdsdiscriminatie", zegt Baltussen. "Ouderen die geen wandeling meer konden maken omdat de zitbankjes ontoegankelijk waren gemaakt. Of jongeren die als enige werden aangesproken in een park. En kinderen die de supermarkt niet in mochten."

Rollator
Dus ook mensen die nooit met discriminatie te maken hebben gehad, voelden zich gediscrimineerd. Bijvoorbeeld Lenny van Raaij uit Heerlen. Haar rollator werd geweigerd door de taxichauffeur vanwege corona, dus kon ze niet gaan zwemmen. "Ik was woedend", zegt dochter Adéle Luyten. "Ik vind dat je zo niet kunt omgaan met mensen, corona of niet. Dan verzin maar een andere oplossing. Voor ouderen zijn dat soort uitstapjes van levensbelang."

Video: L1

Protocol
Ouderen die zelf niet meer van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken, hebben recht op speciaal vervoer. Omnibuzz organiseert dat in Limburg samen met de lokale taxi- en busbedrijven. "Sinds zondag is het protocol gewijzigd en mogen chauffeurs wel weer de rollator in de auto tillen", zegt directeur Guido Vreuls van Omnibuzz. "We snappen de frustraties van mensen, maar we waren gehouden aan de regels. Anders krijgen we flinke boetes."

Scootmobiel
De rollator mag weer, maar een scootmobiel bijvoorbeeld nog niet. "Ik begrijp dat niet meer zo goed. Een scootmobiel of rollator, zoveel verschil in contactmomenten lijkt me daar niet in te zitten. We gaan ons als organisatie samen met de brancheverenigingen van de vervoerders sterk maken voor aanpassingen van het protocol zodat ook een scootmobiel weer door de chauffeurs mag worden ingeladen."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen