Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse stijging bijstandsuitkeringen in Heuvelland

Geplaatst opvrijdag 2 september 2016 - 6:42

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering stijgt in het Heuvelland 'verontrustend.'

Dat zegt wethouder Philip Laheij van Gulpen-Wittem.

Tegen de trend in
Alleen al in de gemeente Gulpen-Wittem krijgen 150 mensen bijstand. Dat zijn er dertig meer dan vorig jaar rond deze tijd. Daarmee gaat Gulpen-Wittem volledig in tegen de landelijke trend: elders daalt de werkloosheid juist. Laheij maakt zich grote zorgen, vooral omdat het veelal mensen boven de vijftig zijn die in de bijstand terechtkomen. Voor hen wordt het heel moeilijk om een nieuwe baan te vinden.

Geografie
Waarom zoveel mensen in het Heuvelland plotseling in de bijstand raken, is niet duidelijk. Laheij vermoedt dat het te maken heeft met de geografische situatie in Zuid-Limburg: "Er is werk. Maar dan moet je bijvoorbeeld naar NedCar in Born. Dat is voor mensen uit de dorpen in het Heuvelland nauwelijks te doen: wat je extra verdient, gaat weer op aan reiskosten."

Tijdelijke contracten
In de regio zelf is voor die mensen amper werk te vinden, constateert Laheij: "Wij hebben hier geen industrie. We moeten het doen met kleine bedrijfjes, al dan niet in de toeristische sector. Die nemen wel mensen aan als het goed gaat, maar dan voor hooguit twee jaar, anders zitten ze eraan vast."

Duitsland
Vlak over de grens, in de regio Aken, is werk in overvloed. Daar stuiten mensen uit het Heuvelland echter op problemen met de taal of verzekeringen, stelt Laheij vast. "Bovendien verdien je in Duitsland in eerste instantie vaak maar 750 euro per maand", legt hij uit.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Medewerkers NedCar komen grotendeels uit WW of bijstand
Weinig werkende bijstandsontvangers in Maastricht
Na 180 jaar doek gevallen voor drukkerij Gulpen
Aantal bijstandsgerechtigden moet flink omlaag in Weert
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen