Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Forse leerlingendaling op Limburgse middelbare scholen

Geplaatst opdinsdag 12 juni 2018 - 17:12

Het aantal leerlingen op middelbare scholen in Limburg daalt tot 2030 met 20 procent.

Momenteel zijn er nog zo'n 55.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs, tegen 2030 is dat aantal teruggevallen naar ruim 44.000. Dat blijkt uit een brief van minister van Onderwijs Arie Slob aan de Tweede Kamer.

Fors hoger
Limburg komt daarmee fors hoger uit dan het landelijk gemiddelde van bijna 12 procent. Binnen Limburg is er ook nog sprake van regionale verschillen. In Noord- en Midden-Limburg met nogal wat plattelandsgemeenten is de krimp groter dan in het meer verstedelijkte Zuid-Limburg.

Praktijkonderwijs
Onderverdeeld naar schoolsoort zit de grootste daling in het praktijkonderwijs en het vmbo.
Het vwo krimpt relatief het minst in Limburg.

Alle hens aan dek
Volgens Slob is het essentieel dat scholen in een regio niet met elkaar gaan concurreren om leerlingen binnen te halen, maar dat ze samenwerken. "
Het is wat dat betreft alle hens aan dek. Want alleen zo kunnen kinderen op een redelijke afstand van hun huis naar een school blijven gaan die bij hen past", aldus de minister.

Vaklokalen
Hij wijst als voorbeeld op het technisch onderwijs, dat heel kostbaar is vanwege de
vaklokalen die nodig zijn. Bij minder leerlingen ligt het daarom voor de hand dat vmbo en mbo samen lokalen gaan gebruiken, zo stelt Slob. De regering trekt ook 100 miljoen euro uit voor het borgen van de techniek afdeling van het vmbo.

Ondersteuning
Minister Slob wil verder samenwerking en fusies tussen scholen gemakkelijker maken. Regels die dat belemmeren, wil hij schrappen.
Ook gaat het ministerie scholen die willen samenwerken ondersteunen door het betalen van iemand die dat proces begeleidt.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen