Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Forse leerlingendaling op Limburgse middelbare scholen

Geplaatst opdinsdag 12 juni 2018 - 17:12

Het aantal leerlingen op middelbare scholen in Limburg daalt tot 2030 met 20 procent.

Momenteel zijn er nog zo'n 55.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs, tegen 2030 is dat aantal teruggevallen naar ruim 44.000. Dat blijkt uit een brief van minister van Onderwijs Arie Slob aan de Tweede Kamer.

Fors hoger
Limburg komt daarmee fors hoger uit dan het landelijk gemiddelde van bijna 12 procent. Binnen Limburg is er ook nog sprake van regionale verschillen. In Noord- en Midden-Limburg met nogal wat plattelandsgemeenten is de krimp groter dan in het meer verstedelijkte Zuid-Limburg.

Praktijkonderwijs
Onderverdeeld naar schoolsoort zit de grootste daling in het praktijkonderwijs en het vmbo.
Het vwo krimpt relatief het minst in Limburg.

Alle hens aan dek
Volgens Slob is het essentieel dat scholen in een regio niet met elkaar gaan concurreren om leerlingen binnen te halen, maar dat ze samenwerken. "
Het is wat dat betreft alle hens aan dek. Want alleen zo kunnen kinderen op een redelijke afstand van hun huis naar een school blijven gaan die bij hen past", aldus de minister.

Vaklokalen
Hij wijst als voorbeeld op het technisch onderwijs, dat heel kostbaar is vanwege de
vaklokalen die nodig zijn. Bij minder leerlingen ligt het daarom voor de hand dat vmbo en mbo samen lokalen gaan gebruiken, zo stelt Slob. De regering trekt ook 100 miljoen euro uit voor het borgen van de techniek afdeling van het vmbo.

Ondersteuning
Minister Slob wil verder samenwerking en fusies tussen scholen gemakkelijker maken. Regels die dat belemmeren, wil hij schrappen.
Ook gaat het ministerie scholen die willen samenwerken ondersteunen door het betalen van iemand die dat proces begeleidt.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen