Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse kritiek VVD-leden op aanpak affaire-Verheijen

Geplaatst opdonderdag 19 februari 2015 - 16:45

Een fors aantal leden van de VVD vindt dat de partij verkeerd heeft gereageerd op de declaratie-affaire rond Tweede Kamerlid Mark Verheijen.

Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag. Liefst 86 procent van de 550 ondervraagde VVD-leden vindt dat de partijtop direct een onderzoek had moeten instellen naar Verheijen. In plaats daarvan deden premier en partijgenoot Mark Rutte en fractieleider Halbe Zijlstra de publicatie over het declaratiegedrag van het Kamerlid af als 'opgeblazen'.

In opspraak
Venlonaar Verheijen raakte vorige week in opspraak door een publicatie in NRC over zijn declaraties in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg. Hij zou voor duizenden euro's ten onrechte in rekening hebben gebracht bij de provincie. Toen ondernemer Wout Heijmans van het bedrijf Taurus woensdag ook nog aangifte deed tegen de politicus, legde Verheijen zijn werkzaamheden neer.

Onbesproken gedrag
Naast de partijtop krijgt ook Mark Verheijen forse kritiek van de VVD-leden. 71 procent vindt dat een Kamerlid van 'onbesproken gedrag' moet zijn. Bijna een kwart vindt ook dat hij per direct moet opstappen. Nog eens 60 procent stelt dat hij dat moet doen als na onderzoek blijkt dat hij onterecht heeft gedeclareerd.

Bewust
Mark Verheijen gaf na de publicatie toe dat hij een aantal keren onjuist heeft gedeclareerd. Hij bezwoor dat dit per ongeluk was en beloofde de bedragen terug te storten. Toch denkt zo'n 42 procent van de ondervraagde leden dat 'hun Kamerlid' bewust fout declareerde.

Tijdelijk weg
Venlonaar Mark Verheijen raakte vorige week in opspraak over zijn declaratiegedrag in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg. Hij zou voor duizenden euro's ten onrechte in rekening hebben gebracht bij de provincie. Nadat ondernemer Wout Heijmans van het bedrijf Taurus uit Velden woensdag ook nog aangifte deed tegen de politicus vanwege omkoping, legde Verheijen zijn werk als Tweede Kamerlid neer.

Integriteitsproblemen
De kwestie rond Verheijen is niet de eerste integriteitskwestie waarmee de VVD kampt. Toch denken de meeste leden (83 procent) dat hun partij niet meer integriteitsproblemen heeft dan andere politieke partijen. Wel denkt zo'n 80 procent dat deze kwestie het vertrouwen in de VVD schaadt.

Geen reactie
Twan Beurskens, lijsttrekker voor de VVD in Limburg tijdens de provinciale verkiezingen, wil niet reageren op de uitkomsten van het onderzoek.

Lees hier de eerdere berichtgeving over Mark Verheijen.

L1
Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Extern bureau onderzoekt declaraties Verheijen
'Verheijen had probleem gehad als hij nog gedeputeerde was'
Bovens: kwesties als Verheijen stralen af op hele provincie
ANP
'Bonnetjes-controle provincie moet anders'
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen