Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse kritiek van verslavingszorg op streng drugsplan CDA

Geplaatst opdonderdag 25 november 2021 - 14:07

Het CDA wil een strenger drugsbeleid waardoor gebruikers, producenten en handelaars harder worden gestraft, om zo te voorkomen dat Nederland een 'narcostaat' wordt. Volgens ggz-instelling Mondriaan is het weer het zoveelste manifest gericht op repressie, justitie en veiligheid.

"Dat werkt averechts. Wie naar de feiten kijkt, ziet dat beleid over de volksgezondheid moet gaan", zegt Hans Dupont, verslavingsdeskundige bij ggz-instelling Mondriaan, in de Nieuwsshow op L1 radio.

Plan van CDA
Een xtc-pil of gram cocaïne op zak wordt gedoogd. Het is een zogenoemde 'gebruikershoeveelheid'. Als het aan het CDA ligt, is dat verleden tijd. Het gedoogbeleid is volgens de partij deels de oorzaak waarom Nederland in veel hogere mate last heeft van zware, georganiseerde drugscriminaliteit vergeleken met de rest van Europa. Het nieuwe plan: de eerste keer gepakt worden met een kleine hoeveelheid drugs op zak is een boete, de tweede keer een taakstraf.

De maximale straffen voor de productie van en handel in harddrugs moeten volgens het CDA omhoog en in lijn worden gebracht met buurlanden. Ook zouden coffeeshops naar bedrijventerreinen moeten worden verplaatst, omdat die niet thuishoren in een 'normaal straatbeeld'.

Gebruikers niet criminaliseren
Volgens een Dupont een slechte zaak. Hij heeft samen met een aantal experts een reactie gestuurd op het CDA-manifest. Daarin staat beschreven dat het drugsbeleid over de volksgezondheid moet gaan, niet over het criminaliseren van drugs. De ervaring heeft Dupont geleerd dat de politiek dit soort adviezen meestal links laat liggen, om vervolgens toch weer te kiezen voor repressie, justitie en veiligheid. "Alleen de linksere partijen kijken vaker naar onze standpunten. De rest gaat nog steeds voor The war on Drugs, die al 40 jaar niet werkt. Je moet je afvragen of een handhavingsmaatregel effect heeft op het gebruik. Dat is zeer dubieus, blijkt ook uit onderzoeken wereldwijd. Door drugsgebruikers - dat zijn er in Nederland zo'n drie miljoen - te criminaliseren, zorg je ervoor dat ze minder geneigd zijn om naar zorg of preventiehulp te stappen", meent Dupont.

Lees ook: Verslavingsdeskundige: Drugsbeleid moet op de schop

Hoe dan wel?
Door te reguleren op basis van hoe schadelijk een middel is, kom je volgens hem veel verder. "Kijk naar de objectieve schadelijkheid. Tabak en alcohol staan bijvoorbeeld veel hoger in de lijst dan xtc en cannabis. Je moet daar objectief naar gaan kijken en reguleren. Niet vrijgeven, maar strak regelen: Regels over de verkoop vanaf bepaalde leeftijden, uitgeefhoeveelheden controleren, gezondheidschecks en een beperkt aantal uitgiftepunten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen