Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Forse groei vroegtijdige schoolverlaters in Noord-Limburg

Geplaatst opdonderdag 14 maart 2019 - 6:00

Het aantal vroegtijdige schoolverlaters in Noord-Limburgse gemeenten is afgelopen jaar met ruim 15 procent gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Onderwijs, opgevraagd door L1.

Twintig
In het schooljaar 2017/2018 verlieten 168 leerlingen in het Noord-Limburgse voortgezet onderwijs vroegtijdig hun opleiding. Een jaar eerder waren er dat nog twintig minder: 148. Die toename staat in schril contrast met Zuid-Limburgse gemeenten, waar vorig jaar evenveel leerlingen zonder diploma hun school verlieten: 220. Wel verlaten er dus nog steeds meer leerlingen in Zuid-Limburg hun school dan in het noorden van de provincie.

Asielzoekers
De reden van het aantal vroegtijdige schoolverlaters moet volgens enkele schooldirecteuren met name gezocht worden bij asielzoekers, die regelmatig tijdens hun opleidingstraject weer vertrekken uit een gemeente. Die worden in de cijfers van het ministerie meegenomen als vroegtijdige schoolverlaters.

Roermond
De grootste toename in het aantal vroegtijdige schoolverlaters in het voortgezet onderwijs zien we in de gemeente Roermond. In 2017 verlieten er nog 18 leerlingen hun school, een jaar later waren er dat ruim twee keer zo veel: 45. Dat is een toename van 150 procent. Venlo liet een kleine stijging zien; Weert en Venray zagen het aantal vroegtijdige schoolverlaters juist licht afnemen.

Mundium College
Het
Mundium College in Roermond had het meeste te maken met vertrekkende leerlingen. De school zag vorig jaar 57 leerlingen vertrekken. In 2017 waren er dat nog 36. Onderwijsinstellingen van een vergelijkbare grootte laten betere cijfers zien. Bij BC Broekhin vertrokken 'slechts' vijf leerlingen en het Dendroncollege zag vorig jaar 18 leerlingen de school verlaten.

Sint Maartenscollege
Het Sint Maartenscollege in Maastricht is met afstand de Limburgse school die het meest door leerlingen de rug wordt toegedraaid. Van de 1830 leerlingen verlieten er 74 de school zonder papiertje. Dat waren er dertien meer dan een jaar eerder, oftewel een toename van 21 procent. Het Emmacollege in Heerlen volgt op een tweede plek met 29 opgestapte leerlingen.

Bekijk hieronder het aantal schoolverlaters in uw gemeente. De cijfers zijn gebaseerd op de woonplaats van de leerlingen, niet in de gemeente waar de school gevestigd is.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen