Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Forse groei vroegtijdige schoolverlaters in Noord-Limburg

Geplaatst opdonderdag 14 maart 2019 - 6:00

Het aantal vroegtijdige schoolverlaters in Noord-Limburgse gemeenten is afgelopen jaar met ruim 15 procent gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Onderwijs, opgevraagd door L1.

Twintig
In het schooljaar 2017/2018 verlieten 168 leerlingen in het Noord-Limburgse voortgezet onderwijs vroegtijdig hun opleiding. Een jaar eerder waren er dat nog twintig minder: 148. Die toename staat in schril contrast met Zuid-Limburgse gemeenten, waar vorig jaar evenveel leerlingen zonder diploma hun school verlieten: 220. Wel verlaten er dus nog steeds meer leerlingen in Zuid-Limburg hun school dan in het noorden van de provincie.

Asielzoekers
De reden van het aantal vroegtijdige schoolverlaters moet volgens enkele schooldirecteuren met name gezocht worden bij asielzoekers, die regelmatig tijdens hun opleidingstraject weer vertrekken uit een gemeente. Die worden in de cijfers van het ministerie meegenomen als vroegtijdige schoolverlaters.

Roermond
De grootste toename in het aantal vroegtijdige schoolverlaters in het voortgezet onderwijs zien we in de gemeente Roermond. In 2017 verlieten er nog 18 leerlingen hun school, een jaar later waren er dat ruim twee keer zo veel: 45. Dat is een toename van 150 procent. Venlo liet een kleine stijging zien; Weert en Venray zagen het aantal vroegtijdige schoolverlaters juist licht afnemen.

Mundium College
Het
Mundium College in Roermond had het meeste te maken met vertrekkende leerlingen. De school zag vorig jaar 57 leerlingen vertrekken. In 2017 waren er dat nog 36. Onderwijsinstellingen van een vergelijkbare grootte laten betere cijfers zien. Bij BC Broekhin vertrokken 'slechts' vijf leerlingen en het Dendroncollege zag vorig jaar 18 leerlingen de school verlaten.

Sint Maartenscollege
Het Sint Maartenscollege in Maastricht is met afstand de Limburgse school die het meest door leerlingen de rug wordt toegedraaid. Van de 1830 leerlingen verlieten er 74 de school zonder papiertje. Dat waren er dertien meer dan een jaar eerder, oftewel een toename van 21 procent. Het Emmacollege in Heerlen volgt op een tweede plek met 29 opgestapte leerlingen.

Bekijk hieronder het aantal schoolverlaters in uw gemeente. De cijfers zijn gebaseerd op de woonplaats van de leerlingen, niet in de gemeente waar de school gevestigd is.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen