Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse celstraffen voor grootschalige fraude met zorggeld

Geplaatst opdinsdag 4 september 2018 - 15:27

Oud bestuurder Guus de J. van gehandicapteninstelling SGL moet 2,5 jaar de cel in voor fraude.

De vriendin van De J. krijgt een gevangenisstraf van acht maanden.

Luxe verbouwingen
Het stel uit Schinnen leefde luxueus dankzij de fraude. Ze gaven geld dat bedoeld was voor de zorg uit aan onder meer dressuurpaarden, luxe verbouwingen aan hun villa's, dure geluidsapparatuur en kunstaankopen. Volgens de rechtbank is er voor 1,2 miljoen euro gefraudeerd.

Guus de J. was tussen 2005 en 2010 de enige bestuurder bij Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). Zijn vriendin wordt als medeplichtig gezien. De twee zouden zichzelf een deel van de zorggelden - jaarlijks ontvingen ze tussen de 30 miljoen en 40 miljoen - hebben toegeëigend.

Anonieme tip
De zaak kwam aan het rollen na een anonieme tip van een oud-medewerker. Door een opzettelijk gebrekkige administratie, het niet naleven van inkoopregels en het vervalsen van stukken kwam verdachte jarenlang met de fraude weg, zo zegt de rechtbank. 'Uit het dossier komt het beeld naar voren dat mensen die kritiek op verdachte hadden of hem tegenspraken, konden vertrekken', staat in de uitspraak.

Gehandicaptenzorg
Bij
SGL werd zorg geleverd aan mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking en aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

De rechtszaak sleept al jaren. Daar heeft de rechter rekening mee gehouden in de strafmaat.

Terugbetalen
De rechtbank moet zich later nog uitspreken over het bedrag dat het OM wil terugvorderen. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde onlangs dat De J. 280.000 euro moet terugbetalen aan de SGL.

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen