Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse celstraffen geëist voor doodschieten shishabaas

Geplaatst opmaandag 26 februari 2018 - 14:35

Het Openbaar Ministerie (OM) eist forse celstraffen voor het doodschieten van shishabar-eigenaar Hafed Merkikou (29), die vorig jaar in zijn eigen woning in de Geleense Beatrixlaan overleed.

Als het aan justitie ligt, verdwijnt schutter Dennis V. (41) uit Heerlen voor 26 jaar achter de tralies.

Lees ook: 'Shishamoord-trio' voor de rechter: justitie aan zet

Planmaker en 'regelaar'
Het OM ziet de 25-jarige Karim S. als degene die de fatale overval op touw zette. Tegen de twintiger uit Stein is 24 jaar gevangenisstraf geëist. Ook Heerlenaar Carlo R. (30) moet volgens justitie gestraft worden. Hij paste weliswaar op het laatste moment voor een actieve rol in de overval, maar zou onder meer het wapen en de vluchtauto hebben geregeld. Tegen hem is 22 jaar cel geëist.

Medeplichtige of medepleger
Volgens het OM is Carlo geen medeplichtige, maar een medepleger. Dat is een strafverzwarend feit. "Zonder Carlo had deze overval niet kunnen plaatsvinden", claimt de officier. Daarnaast hebben alle betrokkenen een aanzienlijk strafblad. Zo is er eerder, in totaal, zestien jaar cel opgelegd aan Dennis en werd er acht jaar gevangenis opgelegd aan Carlo. Ook Karim zat tot op heden voornamelijk achter tralies.

Proeftijd geschonden
Naast de forse eisen in deze zaak, vindt officier van justitie David van Kuppeveld dat openstaande voorwaardelijke straffen van de verdachten alsnog moeten worden uitgezeten. In het geval van Karim betekent dit dat hij bijna zeventien maanden moet zitten voor eerdere vergrijpen, terwijl Carlo bijna zestien maanden alsnog moet uitzitten. Alle verdachten zaten nog in hun proeftijd van eerdere veroordelingen.

Recidive-garantie
Van Kuppeveld wijst op het gevaar voor recidive. "We spreken normaal over een recidive-risico, maar in het geval van deze verdachten kunnen we bijna spreken van een recidive-garantie." De officier eist dat de verdachten een schadevergoeding betalen aan de broer en de vriendin van Merkikou. Broer Sadok zou bijna 37.000 euro moeten krijgen, de vriendin ruim 42.000 euro.

Oliedom plan
Advocaat Guy Weski, die Karim vertegenwoordigt, stelt dat zijn cliënt 'niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het geweld dat een medeverdachte heeft toegepast'. De straf die het OM in gedachten heeft vindt Weski 'exorbitant hoog'. "Als hij geweld had willen toepassen, dan had hij toch zelf het wapen meegenomen? Het was gewoon een oliedom plan." De advocaten van de andere verdachten komen dinsdag aan het woord.

Mislukte overval
Volgens de verdachten was het ombrengen van Merkikou zeker geen vooropgezet plan. Karim zou uit zijn op geld; hij dacht een ton te vinden in de woning van de eigenaar van Sahaya, een shishabar op de Markt in Sittard. Handlanger Dennis zou tijdens de overval per ongeluk de trekker hebben overgehaald, waardoor Merkikou dodelijk gewond raakte. Hij zou later overlijden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen