Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse aanwas priesterstudenten

Geplaatst opzaterdag 5 september 2015 - 6:05

Een constante aanwas van buitenlandse priesterstudenten zorgt de komende decennia voor voldoende priesters in het bisdom Roermond.

Dat betekent dat het bisdom in zijn streven zoveel mogelijk kerken open te laten een extra ijzer in het vuur heeft gekregen. Dat schrijven de Limburgse kranten zaterdag.

Rolduc
Het bisdom nodigt de laatste jaren buitenlandse jongemannen uit die een priesterstudie willen beginnen, maar dat in eigen land niet kunnen doen omdat de opleidingen daar vol zitten. Ze krijgen hun opleiding in seminarie Rolduc in Kerkrade waar ze naast hun gebruikelijke studie vooral stevig worden opgeleid in de Nederlandse taal en cultuur. Als tegenprestatie tekenen ze een contract dat hen voor tien jaar aan het bisdom verbindt.

Wiertz
"Het is een win-winsituatie", zegt bisschop Frans Wiertz. "De priesterstudenten én het bisdom hebben er profijt van."

Internationale uitstraling
Kende Rolduc tegen het einde van de vorige eeuw nog een minieme bezetting, de laatste jaren groeit het aantal langzaam maar gestaag. Vijftien jaar geleden telde Rolduc nog rond de twintig studenten, vorig studiejaar waren het er dertig, het zojuist begonnen jaar zijn al eenenveertig studenten ingeschreven. "Het mooie", zegt Wiertz, "is dat door de internationale uitstraling van het seminarie ook weer Nederlandse studenten naar Kerkrade komen. Ze 'durven nu weer', zal ik maar zeggen. Dit jaar beginnen toch weer vier landgenoten met hun studie."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Emeritus-bisschop Frans Wiertz 50 jaar priester
Pastorale opleidingen bisdom Roermond in trek
Limburgse priesters willen kortere termijn nieuwe bisschop
Bisschop Wiertz opent eerste Heilige Deur in Roermond
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen