Overslaan en naar de inhoud gaan

Fors tegenvallende bezoekersaantallen Limburgs Museum

Geplaatst opdonderdag 17 december 2015 - 6:05

Het Limburgs Museum in Venlo heeft afgelopen jaar fors minder mensen getrokken.

In 2015 kwamen de helft minder bezoekers dan in 2014. Dat blijkt uit navraag van L1.

Dieptepunt
Dit jaar kwamen er 41.635 bezoekers, een jaar eerder was dat nog 83.785. Daarmee is 2015 gelijk aan het dieptepunt van het Floriadejaar in 2012. Het museum gaat normaal uit van 65.000 bezoekers per jaar.

Tegenvallende klapper
Woordvoerder Sef Derkx wijdt het lage bezoekersaantal aan de tegenvallende tentoonstelling 'Strijders uit de speelkist'. Een tentoonstelling met speelgoed over de oorlog zoals cowboys, indianen, ridders en Star Wars. Maar dat viel niet in goede aarde bij het publiek.

"Dat leek ons een erg interessant onderwerp, kinderen spelen met dat speelgoed. Maar die tentoonstelling liep helemaal niet." De expositie werd drie maanden ingekort en ingeruild voor een collectie over Fiep Westendorp. "Toen begon het weer te lopen, maar je zit toch met een aantal maanden dat er nauwelijks mensen komen voor je grootste tentoonstelling die eigenlijk een klapper had moeten zijn."

Draken
Het museum neemt maatregelen. Zo komt er volgend jaar een tentoonstelling over draken. Het museum wil van Noord-Limburg een drakenrijk maken vanwege het Draaksteken in Beesel, dat is een groot openluchtspektakel. Volgens het museum is het mythische figuur enorm populair.

Balans
Het is nog onduidelijk of het museum moet bezuinigen. Ze maakt na afloop van dit jaar de balans op.

Goed nieuws
Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft dit jaar flink meer bezoekers getrokken. Mede door de grote keramiektentoonstelling Ceramix groeide het aantal van 90.000 naar 110.000. Ook het Museum aan het Vrijthof en het Natuurhistorisch Museum in Maastricht kregen fors meer mensen over de vloer.

Andere stijgers
En dat geldt ook voor Mijnmuseum in Heerlen. Dat profiteerde van het Jaar van de Mijnen en zag het aantal bezoekers met meer dan 50 procent toenemen. In Venlo was er goed nieuws voor het noodlijdende museum van Bommel van Dam. Dat kwamen bijna 20 procent meer mensen kijken naar de tentoonstellingen.

Domijnen onderuit
Ook voor museum De Domijnen in Sittard was het een zeer slecht jaar. Dat zag het aantal bezoekers dalen van bijna 19.000 naar 14.000. Volgens het museum onder meer een gevolg van de vergrijzing en de ontgroening.

Continium
Een apart verhaal vormt het Continium Discovery Centre in Kerkrade. Het interactieve ontdekmuseum was een deel van het jaar gesloten, wegens een grote verbouwing. Desondanks kwamen er nog 56.000 bezoekers. Volgend jaar moeten dat er volgens plan meer dan 150.000 worden. Het Continium Discovery Centre wordt dan het grootste museum van Limburg.

Kijk hier voor een overzicht van de Limburgse musea (PDF)

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Flinke groei aantal bezoekers Bonnefantenmuseum
Goed jaar voor Limburgse musea
Koopmans ziet geen brood in sponsornaam voor musea
Nieuwe norm voor Limburgse musea
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen