Overslaan en naar de inhoud gaan

Fors tegenvallende bezoekersaantallen Limburgs Museum

Geplaatst opdonderdag 17 december 2015 - 6:05

Het Limburgs Museum in Venlo heeft afgelopen jaar fors minder mensen getrokken.

In 2015 kwamen de helft minder bezoekers dan in 2014. Dat blijkt uit navraag van L1.

Dieptepunt
Dit jaar kwamen er 41.635 bezoekers, een jaar eerder was dat nog 83.785. Daarmee is 2015 gelijk aan het dieptepunt van het Floriadejaar in 2012. Het museum gaat normaal uit van 65.000 bezoekers per jaar.

Tegenvallende klapper
Woordvoerder Sef Derkx wijdt het lage bezoekersaantal aan de tegenvallende tentoonstelling 'Strijders uit de speelkist'. Een tentoonstelling met speelgoed over de oorlog zoals cowboys, indianen, ridders en Star Wars. Maar dat viel niet in goede aarde bij het publiek.

"Dat leek ons een erg interessant onderwerp, kinderen spelen met dat speelgoed. Maar die tentoonstelling liep helemaal niet." De expositie werd drie maanden ingekort en ingeruild voor een collectie over Fiep Westendorp. "Toen begon het weer te lopen, maar je zit toch met een aantal maanden dat er nauwelijks mensen komen voor je grootste tentoonstelling die eigenlijk een klapper had moeten zijn."

Draken
Het museum neemt maatregelen. Zo komt er volgend jaar een tentoonstelling over draken. Het museum wil van Noord-Limburg een drakenrijk maken vanwege het Draaksteken in Beesel, dat is een groot openluchtspektakel. Volgens het museum is het mythische figuur enorm populair.

Balans
Het is nog onduidelijk of het museum moet bezuinigen. Ze maakt na afloop van dit jaar de balans op.

Goed nieuws
Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft dit jaar flink meer bezoekers getrokken. Mede door de grote keramiektentoonstelling Ceramix groeide het aantal van 90.000 naar 110.000. Ook het Museum aan het Vrijthof en het Natuurhistorisch Museum in Maastricht kregen fors meer mensen over de vloer.

Andere stijgers
En dat geldt ook voor Mijnmuseum in Heerlen. Dat profiteerde van het Jaar van de Mijnen en zag het aantal bezoekers met meer dan 50 procent toenemen. In Venlo was er goed nieuws voor het noodlijdende museum van Bommel van Dam. Dat kwamen bijna 20 procent meer mensen kijken naar de tentoonstellingen.

Domijnen onderuit
Ook voor museum De Domijnen in Sittard was het een zeer slecht jaar. Dat zag het aantal bezoekers dalen van bijna 19.000 naar 14.000. Volgens het museum onder meer een gevolg van de vergrijzing en de ontgroening.

Continium
Een apart verhaal vormt het Continium Discovery Centre in Kerkrade. Het interactieve ontdekmuseum was een deel van het jaar gesloten, wegens een grote verbouwing. Desondanks kwamen er nog 56.000 bezoekers. Volgend jaar moeten dat er volgens plan meer dan 150.000 worden. Het Continium Discovery Centre wordt dan het grootste museum van Limburg.

Kijk hier voor een overzicht van de Limburgse musea (PDF)

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Flinke groei aantal bezoekers Bonnefantenmuseum
Goed jaar voor Limburgse musea
Koopmans ziet geen brood in sponsornaam voor musea
Nieuwe norm voor Limburgse musea
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen