Overslaan en naar de inhoud gaan

Fors minder toeristen bezoeken Limburg door coronacrisis

Geplaatst opdinsdag 25 augustus 2020 - 6:27

Hotels, campings en andere toeristische accommodaties zijn in Limburg hard geraakt door de coronacrisis. Het aantal gasten nam in onze provincie met ruim 70 procent af.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over het tweede kwartaal.

Tot stilstand
Toeristische accommodaties in Limburg ontvingen in het tweede kwartaal van dit jaar 331.000 gasten. Vorig jaar waren dat er nog ruim 1,17 miljoen: een daling van 71,7 procent. De sector kwam bijna geheel tot stilstand in april en herstelde enigszins in mei en juni.

In Maastricht nam het aantal toeristische gasten nog sterker af. De provinciehoofdstad ontving in het tweede kwartaal 36.000 gasten: 78,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook: Limburgers laten vakantie dit jaar massaal schieten

Steden
"De verblijfsrecreatie in steden werd harder getroffen dan die in de meer landelijke gebieden", constateren de onderzoekers. In Noord-Holland nam het aantal gasten verhoudingsgewijs het meest af, met 82 procent. Vooral Amsterdam trok minder toeristen.

In Friesland bleef de schade relatief beperkt: in april, mei en juni kwamen er in totaal iets meer dan 50 procent minder gasten dan vorig jaar.

Vakanties
Groepsaccommodaties en hotels zagen het aantal gasten het sterkst dalen. Bungalowparken en campings kwamen er het best vanaf, maar ontvingen nog steeds zo'n 60 procent minder gasten dan een jaar eerder.

Lees ook: Zuid-Limburg mikt op bezinningstoerisme

Buitenlanders
Vooral buitenlandse toeristen bleven weg vanwege de wereldwijde reisbeperkingen. Het gaat volgens het CBS met name om toeristen die van ver weg moesten komen en anders het vliegtuig hadden gepakt. Het aantal Nederlandse gasten nam het minst af, met 60 procent. Veel Nederlanders kozen er vanwege de reisbeperkingen voor om hun vakantie in eigen land door te brengen.

Goede zomer
De toerismecijfers van de zomer zullen er wellicht beter uitzien, maar zijn nog niet beschikbaar. VVV Zuid-Limburg zei twee weken geleden signalen te ontvangen van ondernemers dat er veel toeristen waren. Naar schatting 93 procent van de hotelbedden in Zuid-Limburg was toen volgeboekt, zei Anya Niewierra van VVV Zuid Limburg. Maar het is de vraag of die goede cijfers de verliezen in het tweede kwartaal kunnen compenseren.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen