Overslaan en naar de inhoud gaan

Fors minder misdaad door corona: cybercrime uitzondering

Geplaatst opvrijdag 15 januari 2021 - 14:11

In een jaar waarin de meeste vormen van misdaad fors terugliepen, nam cybercrime in Limburg een hoge vlucht.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers van de politie en het CBS.

Daling
Het aantal geregistreerde misdaadgevallen in Limburg daalde vorig jaar met een derde: van 6421 incidenten in 2019, naar 4312 gevallen vorig jaar. Opvallende uitzondering was de cybercrime, dat juist een forse stijging liet zien.

Verdrievoudigd
Met 542 geregistreerde gevallen van computercriminaliteit lag het aantal meldingen meer dan drie keer zo hoog als in 2019, toen de politie in Limburg 159 gevallen van cybercrime telde. De cijfers van de politie liggen nog hoger dan van internetplatform VPGids.nl, dat eerder op 448 incidenten uitkwam.

Lees ook: Cybercriminaliteit in Limburg verdrievoudigd

Corona
De explosie van computercriminaliteit valt natuurlijk samen met de coronamaatregelen. Niet alleen zitten mensen meer en vaker achter de computer, waardoor de kans groter is dat ze het slachtoffer worden van phishingmails of frauduleuze webshops. Daarnaast lijken ook cybercriminelen actiever te zijn geworden.

Inbrekers zoeken schuurtjes op
De coronacrisis is ook duidelijk terug te zien in de cijfers over het aantal woninginbraken en gevallen van zakkenrollerij. Doordat mensen het afgelopen jaar veel meer thuis zaten, hadden inbrekers en zakkenrollers veel minder gelegenheid om toe te slaan. Het aantal woninginbraken lag met iets meer dan 1900 meldingen fors lager dan de 3169 gevallen in 2019. Wel was er een lichte stijging van het aantal inbraken in schuurtjes, garages en andere bijgebouwen.

Zakkenrollerij
Het aantal zakken dat werd gerold halveerde bijna, van 1273 naar 652. Normaalgesproken zijn drukbezochte evenementen het werkterrein van zakkenrollers, maar die waren er in 2020 vrijwel niet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen