Overslaan en naar de inhoud gaan

Fors minder criminele jongeren in Limburg

Geplaatst opdinsdag 7 mei 2019 - 6:29

Het aantal Limburgse jongeren dat wordt verdacht van een misdrijf, is de afgelopen jaren flink gedaald.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Forse daling
De politie registreerde vorig jaar 2240 jongeren tussen de 12 en 25 die worden verdacht van één of meer misdrijven. In 2015 waren er dat nog meer dan 3080. Dat is een daling van ruim een kwart.

Criminele jeugd
Koploper qua jeugdcriminaliteit is de gemeente Heerlen, waar vorig jaar zo'n 310 jongeren geregistreerd stonden als verdachte. Dat aantal ligt vrijwel net zo hoog als vier jaar geleden. Venlo liet de grootste daling zien, van een kleine 500 geregistreerde jonge verdachten in 2015 naar 280 vorig jaar.

Jeugdmonitor
De cijfers zijn onderdeel van de Jeugdmonitor die het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport heeft laten opstellen. Daarin zijn verschillende statistieken over de jeugd in Nederland samengevoegd.

Grijs
Ook is er duidelijk in te zien dat Limburg de minst jonge provincie van Nederland is. Voor elke 100 inwoners van 20 tot 65 jaar, zijn er in Limburg minder dan 35 jongeren van 0 tot 20. In heel Nederland zijn dat bijna 38 jongeren per 100 volwassenen.

Afbeelding: CBS

Bijstand
In het rapport staan verder nog zaken als het opleidingsniveau van jongeren of hoeveel jongeren leven van een uitkering. Ook is er een statistiek met kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin. Daarin springt Heerlen er negatief bovenuit, met ruim 14 procent van de jongeren die opgroeien in een thuis met zo'n laag inkomen.

Lees ook: Ruim 13.000 Limburgse kinderen in bijstandsgezin

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen