Overslaan en naar de inhoud gaan

Fors meer klachten over hangjongeren

Geplaatst opdonderdag 12 augustus 2021 - 6:38

De Limburgse politie krijgt steeds meer klachten over jongeren die overlast veroorzaken. In de eerste helft van dit jaar ging het om 2824 meldingen. In dezelfde periode in 2019 waren dat er 1662.

Dat is een toename van zo'n 70 procent, meldt datajournalistiek persbureau LocalFocus op basis van politiecijfers.

Coronacrisis
De coronacrisis lijkt voor een flinke piek in het aantal meldingen van jeugdoverlast te zorgen, stelt LocalFocus. Voor de coronacrisis, in de eerste helft van 2019, kwamen er in Limburg 1662 meldingen van jeugdoverlast binnen. In het eerste 'coronajaar' (2020) steeg het aantal meldingen flink: naar 2713. Dit jaar kwamen er nog meer klachten bij de politie binnen: 2824.

Jeugdoverlast blijkt niet alleen in Limburg een probleem: ook in de landelijke cijfers is bijna een verdubbeling van het aantal meldingen zichtbaar. In de eerste helft van dit jaar ging het om ruim 70.000 meldingen. In dezelfde periode in 2019 waren dat er bijna 40.000.

Kleine incidenten
Het gaat om klachten over kleine incidenten zoals het achterlaten van afval, hangen in een park of herrie maken. Zwaardere delicten zoals vandalisme, geweldpleging en baldadigheid zijn niet meegeteld.

Problemen in Brunssum
In Brunssum is de overlast door jongeren het grootst van onze provincie. Van januari tot en met juni kwamen in deze gemeenten ruim 226 meldingen van jeugdoverlast bij de politie binnen. Dat zijn 81,6 klachten per 10.000 inwoners. Het landelijk gemiddelde is zo'n 40 klachten per 10.000 inwoners.

Door maatregelen is de overlast daar inmiddels van het centrum verplaatst naar Treebeek. In die wijk geldt inmiddels een samenscholingsverbod en is cameratoezicht ingesteld om dat verbod ook streng te kunnen handhaven.

Lees ook: Brunssum zet cameratoezicht in tegen jongerenoverlast

In Nederweert en Leudal kwamen de minste meldingen van jeugdoverlast binnen. Of dat komt omdat de jeugd zich daar simpelweg rustiger gedraagt of omdat de inwoners minder snel klagen, is niet duidelijk.

Meer thuis
Tot en met mei was de horeca als gevolg van de lockdownmaatregelen gesloten en gold thuis een (wisselend) aantal maximumbezoekers, waardoor jongeren niet op stap konden en minder makkelijk thuis konden afspreken. Volgens de politie hoeft de stijging in klachten echter niet direct te betekenen dat jongeren ook echt fors meer overlast veroorzaken: als mensen thuis zijn zien ze meer en melden ze mogelijk ook sneller overlast.

Flink meer klachten
Het aantal meldingen steeg in alle twaalf provincies, maar vooral in Zeeland, Noord-Brabant en Overijssel werd het afgelopen halfjaar flink meer over jeugdoverlast geklaagd. In Zeeland lag dit aantal bijna tweeënhalf keer zo hoog als in het eerste halfjaar van 2019. In Brabant en Overijssel steeg het aantal klachten respectievelijk 128 en 114 procent.

In Utrecht bleef de stijging van het aantal meldingen - ten opzichte van de situatie van voor corona - met 65 procent het meest beperkt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen