Overslaan en naar de inhoud gaan

Fors meer inbraken in Mijnstreek tijdens carnaval

Geplaatst opdonderdag 26 februari 2015 - 21:41

In de Westelijke Mijnstreek is afgelopen carnaval fors meer ingebroken dan vorig jaar. Van carnavalszondag tot en met dinsdag werd er maar liefst 35 keer ingebroken.

Vorig jaar werden er maar 10 inbraken genoteerd gedurende de drie carnavalsdagen. De politie Westelijke Mijnstreek kan nog niet zeggen waar de forse stijging vandaan komt. Vooral in de dorpen Stein en Elsloo werd veel ingebroken.

Opvallend
De verzekeraars en politiediensten hebben in de weken voorafgaand aan carnaval op verschillende manieren campagne gevoerd. Hiervoor werden onder andere de sociale media ingezet. De politie wil nog geen conclusies verbinden aan deze cijfers. "Maar opvallend is het wel", zo zegt een politiewoordvoerder.

Twee maal zo hoog
De verzekeraars zien al jaren dat het aantal inbraken in de carnavalsprovincies Limburg en Noord-Brabant tijdens de carnavalsperiode twee maal zo hoog ligt dan in de rest van het jaar. "De meeste mensen vieren carnaval en gaan tijdens deze dagen op pad", zegt Albertine Stolk van het Verbond van Verzekeraars. "Het is te vergelijken met de piek die we tijdens de zomervakantie en de kerstdagen overal in Nederland zien. Maar we hadden niet verwacht dat die piek tijdens carnaval zo hoog zou zijn."

Opengeslagen tijdschrift
De politie en verzekeraars riepen in hun campagne op om het huis niet te veel te versieren met carnavalsuitingen. Bovendien moet het er uitzien alsof je wel thuis bent. Dat kan door de lichten aan te laten (ook overdag), een opengeslagen tijdschrift op de tafel te laten liggen en meer van dat soort dingen.

Bijzonder
De verzekeraars zien ook een andere bijzondere trend: al vanaf de week (zaterdag) voor carnaval worden er meer inbraken gepleegd. "Dat komt doordat veel carnavalsactiviteiten tegenwoordig al in de week voor carnaval plaatsvinden", legt Albertine Stolk uit.

In de Westelijke Mijnstreek mag het aantal inbraken dan toegenomen zijn, in de regio Maastricht hebben dieven juist minder toegeslagen. De politie noteerde daar vorig jaar 51 inbraken tijdens carnaval tegen 34 dit jaar.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Carnavalskoorts is het grootst in Venlo en Venray
Juwelendieven Parkstadregio opgepakt
Inbrekers halen woning Prins Carnaval overhoop
Romantisch carnaval: huwelijksaanzoek in de optocht
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen