Overslaan en naar de inhoud gaan

Fors meer boetes uitgedeeld voor bellen en appen in verkeer

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 5:00

In Limburg zijn vorig jaar veel meer boetes uitgedeeld aan appende en bellende bestuurders dan in 2018. De meeste telefoongebruikers in het verkeer werden in Maastricht beboet.

Dat blijkt uit een analyse van CJIB-cijfers door LocalFocus.

Veel geld
In 2019 werden in Limburg 5099 prenten uitgedeeld. Dat is een toename van bijna 1700 boetes ten opzichte van 2018. De stijging is deels te verklaren doordat telefoongebruik op de fiets vanaf 1 juli 2019 is verboden. Fietsers krijgen sindsdien een boete van 95 euro aan de broek als ze worden betrapt met een mobiel in de hand.

Het totale boetebedrag steeg overigens ook aanzienlijk; van 756.420 euro in 2018 naar 1.061.029 euro in 2019. Voor appen of bellen achter het stuur stond in 2019 een boete van 240 euro exclusief administratiekosten. Voor brom - en snorfietsers ligt het bedrag op 160 euro.

Automobilisten kunnen sinds afgelopen maandag beboet worden door slimme camera's. Langs snelwegen en N-wegen hangen systemen die automobilisten met een telefoon achter het stuur herkennen en fotograferen.

Lees ook: Nabestaande blij met slimme camera's tegen appen in verkeer

Meeste boetes
In Maastricht werden vorig jaar 806 boetes uitgeschreven. Dat is het hoogste aantal in deze provincie. In Sittard-Geleen waren dat er 634. In de andere grotere Limburgse steden lag dat een stuk lager: 468 in Venlo, 444 in Heerlen, 372 in Weert en 326 in Roermond.

Bekijk hier hoeveel boetes er in jouw gemeente werden uitgedeeld:

Minste boetes
In de gemeente Bergen werden de minste weggebruikers (7) op de bon geslingerd voor telefoongebruik. Minder dan 50 boetes werden in de volgende gemeenten uitgedeeld: Eijsden-Margraten (44), Stein (39), Voerendaal (32), Gennep (27), Gulpen-Wittem (26), Beesel (25), Mook en Middelaar (17), Vaals (13) en Simpelveld (12).

Mobiele telefoontjes staan symbool voor afleiding in het verkeer. Uit onderzoek van verkeersinstituut SWOV komt naar voren dat meer dan de helft van de fietsers zijn of haar telefoon weleens gebruikt tijdens het fietsen. Dat doen ook zo'n twee op de drie automobilisten tijdens het rijden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen