Overslaan en naar de inhoud gaan

Fors hogere wegenbelasting voor dieselrijders

Geplaatst opvrijdag 13 december 2019 - 7:55

Autobezitters betalen volgend jaar samen 147 miljoen euro wegenbelasting meer. Dat komt doordat het aantal auto's toeneemt, de tarieven omhooggaan en er een fijnstoftoeslag voor dieselauto's komt.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Iets omhoog
De wegenbelasting gaat voor Limburgers maar iets omhoog. Dit jaar betaalde de bezitter van een benzineauto van 1200 kilogram nog 145 euro per kwartaal. Volgend jaar zal dat 146 euro zijn. Dit komt door een kleine verhoging van het basisbedrag.

Verschillen
De motorrijtuigenbelasting die autobezitters betalen, verschilt sterk per provincie. Dat komt door de provinciale opcenten die elke provincie zelf mag bepalen. Dit percentage is in Limburg al jaren hetzelfde. Ter vergelijking: iemand met diezelfde benzineauto van 1200 kilogram betaalt in Noord-Holland 139 euro per kwartaal, terwijl die in Drenthe 156 euro kwijt is.

Dieselauto's
Bezitters van dieselauto's betalen volgend jaar flink meer. Zij krijgen namelijk een flinke fijnstoftoeslag op de motorrijtuigenbelasting. De overheid wil daarmee het bezit en gebruik van dieselauto's ontmoedigen, en de luchtvervuiling door deze auto's aanpakken.

Ter indicatie: een eigenaar van een dieselauto van 1200 kilogram betaalt in Limburg dit jaar 304 euro en dat stijgt volgend jaar naar 356 euro per kwartaal.

Niet elke diesel
De fijnstoftoeslag geldt niet voor alle dieselauto's. Het gaat om auto's en bestelwagens die een fijnstofuitstoot van meer dan vijf milligram per kilometer hebben (je vindt deze gegevens in het kentekenregister van de RDW). Ook auto's die geen gesloten fabrieksroetfilter hebben, betalen de toeslag.

Verdeling
De wegenbelasting bestaat in Nederland uit twee delen. Eén deel wordt door het Rijk bepaald (basistarief) en deze opbrengsten gaan ook naar Den Haag. Het andere deel, de opcenten, wordt bepaald door de provincie en gaat ook naar de provinciekas.

Opbrengsten
Limburg verdiende dit jaar zo'n 107 miljoen euro aan de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Volgend jaar blijft het tarief van de opcenten hetzelfde, maar zullen de opbrengen met 1,3 procent stijgen. Dat komt voornamelijk door het toenemende aantal auto's. De fijnstoftoeslag gaat volledig naar de staatskas.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen