Overslaan en naar de inhoud gaan

Formule 1 in coronatijd: besmette coureurs zijn vervangbaar

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 16:52

Het Formule 1-seizoen krijgt langzaam maar zeker vorm: over een maand openen Max Verstappen en zijn concurrenten het aangepaste seizoen met de GP van Oostenrijk. Maar hoe gaat een coronaproof Formule 1-seizoen er uiteindelijk uitzien?

Formule 1-baas Chase Carey licht een en ander toe. Duidelijk is dat men niet van plan is om bij een besmetting een grand prix af te gelasten. De financiële belangen zijn groot.

Zorgvuldig
De eerste acht races, in Europa, staan al vast. Die worden zo goed als zeker allemaal zonder publiek verreden. "Ik denk dat je zorgvuldig stappen moet zetten, met gepaste beschermingsmaatregelen en procedures", aldus Carey op de Formule 1-website. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 15 tot 18 GP's verreden worden. Dat heeft onder meer te maken met de televisie-inkomsten die in dat geval geïnd kunnen worden.

Lees ook: Eerste acht F1-races bevestigd: Verstappen in actie op Spa

Kalender
Eind juni wil de Formule 1 de kalender compleet of, op z'n minst, goed in beeld hebben. "We weten wat we willen proberen en wat we willen doen. We hebben alternatieven wanneer iets niet lukt. We verwachten dat er races die op de kalender (komen te) staan uiteindelijk toch niet doorgaan. Maar we hebben opties." Een van die opties die men nog achter de hand heeft, is een raceweekend op het Duitse Hockenheim.

Besmette coureurs vervangen
Nu er eindelijk een gedeeltelijke, voorlopige kalender is, benadrukt Carey dat de Formule 1 niet van plan is om bij een besmettingsgeval direct weer een streep door een race te zetten. "We sporen teams aan met procedures te komen wanneer een personeelslid in quarantaine moet in een hotel, zodat dat personeelslid vervangen kan worden." Ook besmette coureurs zijn vervangbaar, vindt Carey. Mocht Verstappen besmet worden met het virus, dan moet Red Bull's reservecoureur het stoeltje tijdelijk overnemen, vindt de Formule 1-baas.

Lees ook: Groen licht voor F1 op Francorchamps zonder publiek

Bubbel
Iedereen die naar het circuit afreist, inclusief coureurs, wordt voorafgaand aan de reis getest op het coronavirus. Vervolgens wordt er iedere twee dagen getest. "Het zal lijken op een bubbel wanneer je met een chartervlucht gaat reizen. Het transport tussen circuit en hotel zal gecontroleerd plaatsvinden", licht Carey toe. Er wordt daarnaast personeel ingezet om de beschermings- en veiligheidsmaatregelen in goede banen te leiden.

Reversed grid
De afgelopen dagen werd duidelijk dat er een voorstel ligt om een reversed grid in te voeren in de Formule 1: daarbij wordt het rijdersklassement omgedraaid, hetgeen de startopstelling vormt voor een sprintrace op zaterdag. De uitslag van die sprintrace is dan de startopstelling voor de GP op zondag. Onder meer Mercedes voelde echter weinig voor dat plan. Verstappen's teambaas Christian Horner was juist wél gecharmeerd van een reversed grid.

Naar veranderingen durven kijken
"Voor veranderingen op de korte termijn is unanieme steun nodig", zegt Carey. "We blijven naar ideeën kijken, maar moeten ook oppassen dat het geen gimmicks zijn. Het is een mooie sport met een mooie historie, mooie helden en enorm getalenteerde rijders en dat willen we tot op zekere hoogte respecteren, maar we moeten ervoor zorgen dat dat niet betekent dat we niet naar veranderingen durven kijken." Dat het huidige seizoen door de aanpassingen al uniek is geeft volgens Carey wellicht meer mogelijkheden om iets uit te proberen.

Pitstops
De geadviseerde anderhalve meter afstand lijkt echter in het geding te komen in de Formule 1: dat is in sommige situaties zoals we die al jarenlang kennen een utopie. Een Formule 1-pitstop, waarbij vier banden door duo's verwisseld moeten worden, is niet met een onderlinge afstand van anderhalve meter uitvoerbaar. "We moeten ervoor zorgen dat we zo snel mogelijk procedures hebben om all die risico's te managen", aldus Carey.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen