Overslaan en naar de inhoud gaan

'Fonds voor verwijderen asbestdaken loopt vertraging op'

Geplaatst opmaandag 24 februari 2020 - 7:24

De verwijdering van asbestdaken loopt opnieuw vertraging op. Belangenorganisaties wijzen een versnelde aanpak voorlopig af, omdat de minister woningeigenaren onvoldoende financieel helpt.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw en wordt volgens de krant bevestigd door het ministerie.

Opruimen
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), boerenorganisatie LTO, woningcorporatiekoepel Aedes, Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen zijn het er over eens dat asbestdaken moeten worden opgeruimd. Maar ze stellen dat de minister ze onvoldoende financieel helpt.

Het nieuw op te richten fonds waar woning- en dakeigenaren tijdelijk geld kunnen lenen om hun dak te saneren en te vervangen, is volgens hen amper een handreiking.

Limburgse daken
Uit een inventarisatie van het aantal asbesthoudende daken blijkt dat in Limburg bijna 48.000 daken asbest bevatten. Het gaat volgens de meest recente cijfers om ruim 9,5 miljoen vierkante meter dak.

Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas zijn koplopers als het gaat om asbestdaken. In elk van deze gemeenten lag meer dan een miljoen vierkante meter aan asbestdak.

Lees ook: Ruim miljoen vierkante meter asbestdak in drie gemeenten

Afgeschoten
De Eerste Kamer verwierp vorig jaar juni een wetsvoorstel van het kabinet om asbestdaken te verbieden. De Eerste Kamerleden vonden dat het plan huiseigenaren op hoge kosten zou jagen, zonder dat echt duidelijk is of de volksgezondheid inderdaad gebaat zou zijn met het verwijderen van de daken.

Meer dan driekwart van de asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen