Overslaan en naar de inhoud gaan

'Fonds voor verwijderen asbestdaken loopt vertraging op'

Geplaatst opmaandag 24 februari 2020 - 7:24

De verwijdering van asbestdaken loopt opnieuw vertraging op. Belangenorganisaties wijzen een versnelde aanpak voorlopig af, omdat de minister woningeigenaren onvoldoende financieel helpt.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw en wordt volgens de krant bevestigd door het ministerie.

Opruimen
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), boerenorganisatie LTO, woningcorporatiekoepel Aedes, Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen zijn het er over eens dat asbestdaken moeten worden opgeruimd. Maar ze stellen dat de minister ze onvoldoende financieel helpt.

Het nieuw op te richten fonds waar woning- en dakeigenaren tijdelijk geld kunnen lenen om hun dak te saneren en te vervangen, is volgens hen amper een handreiking.

Limburgse daken
Uit een inventarisatie van het aantal asbesthoudende daken blijkt dat in Limburg bijna 48.000 daken asbest bevatten. Het gaat volgens de meest recente cijfers om ruim 9,5 miljoen vierkante meter dak.

Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas zijn koplopers als het gaat om asbestdaken. In elk van deze gemeenten lag meer dan een miljoen vierkante meter aan asbestdak.

Lees ook: Ruim miljoen vierkante meter asbestdak in drie gemeenten

Afgeschoten
De Eerste Kamer verwierp vorig jaar juni een wetsvoorstel van het kabinet om asbestdaken te verbieden. De Eerste Kamerleden vonden dat het plan huiseigenaren op hoge kosten zou jagen, zonder dat echt duidelijk is of de volksgezondheid inderdaad gebaat zou zijn met het verwijderen van de daken.

Meer dan driekwart van de asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen