Overslaan en naar de inhoud gaan

'Fonds voor verwijderen asbestdaken loopt vertraging op'

Geplaatst opmaandag 24 februari 2020 - 7:24

De verwijdering van asbestdaken loopt opnieuw vertraging op. Belangenorganisaties wijzen een versnelde aanpak voorlopig af, omdat de minister woningeigenaren onvoldoende financieel helpt.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw en wordt volgens de krant bevestigd door het ministerie.

Opruimen
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), boerenorganisatie LTO, woningcorporatiekoepel Aedes, Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen zijn het er over eens dat asbestdaken moeten worden opgeruimd. Maar ze stellen dat de minister ze onvoldoende financieel helpt.

Het nieuw op te richten fonds waar woning- en dakeigenaren tijdelijk geld kunnen lenen om hun dak te saneren en te vervangen, is volgens hen amper een handreiking.

Limburgse daken
Uit een inventarisatie van het aantal asbesthoudende daken blijkt dat in Limburg bijna 48.000 daken asbest bevatten. Het gaat volgens de meest recente cijfers om ruim 9,5 miljoen vierkante meter dak.

Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas zijn koplopers als het gaat om asbestdaken. In elk van deze gemeenten lag meer dan een miljoen vierkante meter aan asbestdak.

Lees ook: Ruim miljoen vierkante meter asbestdak in drie gemeenten

Afgeschoten
De Eerste Kamer verwierp vorig jaar juni een wetsvoorstel van het kabinet om asbestdaken te verbieden. De Eerste Kamerleden vonden dat het plan huiseigenaren op hoge kosten zou jagen, zonder dat echt duidelijk is of de volksgezondheid inderdaad gebaat zou zijn met het verwijderen van de daken.

Meer dan driekwart van de asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen