Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

FNV wil met directie Nedcar in gesprek over drugscontrole

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 12:02

Vakbond FNV wil op korte termijn in gesprek met de directie van VDL Nedcar over het gebruik van verdovende middelen.

Dat zegt vakbondsman Hans Wijers tegen L1.

Oplossing
"50 procent van de gecontroleerde mensen die niet door een test komen. Dat is wel heel veel", zegt de vakbondsbestuurder. Volgens Wijers moet de directie van de autofabriek dit niet alleen oplossen. "Ook wij moeten mensen wijzen op de gevaren. Wij willen met de directie van Nedcar in gesprek."

Lees ook: Drugscontroles: 'Betrapte medewerkers Nedcar geschorst'

Gevaarlijk
Van de 300 medewerkers die dit jaar werden gecontroleerd op verdovende middelen, testten 150 mensen positief op drugs en alcohol. "Dat zijn dus 150 mensen die een potentieel risico voor hun werkomgeving kunnen veroorzaken. Je kunt een gevaar voor collega's of jezelf zijn", zegt Wijers.

Video: L1

Steekproef
Volgens de vakbondsman is Nedcar niet de enige fabriek waar medewerkers onder invloed van verdovende middelen werken. Bij meerdere bedrijven wordt er op drank en drugs gecontroleerd. Wel is het volgens Wijers het enige bedrijf waar zoveel mensen positief worden getest bij de steekproef.

Ontoelaatbaar
De vakbond pikt volgens Wijers nog geen signalen op dat het de spuigaten uitloopt in Born. "We horen wel dat er links en rechts wat mensen over de schreef gaan en dat is ontoelaatbaar. Daarom willen we graag in gesprek met de directie."

Lees ook: Drugscontrole Nedcar: 'Helft medewerkers test positief'

Beeldvorming
Directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar benadrukt het bedrijf een 'zero tolerance-beleid' voert. "Wij betreuren de beeldvorming waarbij ons prachtige bedrijf wordt neergezet als een plek waar drank en drugs normaal zijn. Dat is uiteraard niet het geval", zegt Van Vuuren.

Verhoogde waarde
Volgens de directeur staat veiligheid voorop. "Iedere collega waarbij een verhoogde waarde is aangetroffen, en zichzelf én zijn collega's op de werkplek in gevaar brengt, is er één te veel. Met ons stringente beleid en de controles doen wij er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken."

Duitse fabrikant
BMW is inmiddels op de hoogte van het drugs- en alcoholgebruik bij de fabriek in Born. "Maar het is een interne kwestie bij VDL Nedcar", zegt BMW-woordvoerder Frank Wienstroth. Verder wil de Duitse autofabrikant daarom niet reageren.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen