Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

FNV wil met directie Nedcar in gesprek over drugscontrole

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 12:02

Vakbond FNV wil op korte termijn in gesprek met de directie van VDL Nedcar over het gebruik van verdovende middelen.

Dat zegt vakbondsman Hans Wijers tegen L1.

Oplossing
"50 procent van de gecontroleerde mensen die niet door een test komen. Dat is wel heel veel", zegt de vakbondsbestuurder. Volgens Wijers moet de directie van de autofabriek dit niet alleen oplossen. "Ook wij moeten mensen wijzen op de gevaren. Wij willen met de directie van Nedcar in gesprek."

Lees ook: Drugscontroles: 'Betrapte medewerkers Nedcar geschorst'

Gevaarlijk
Van de 300 medewerkers die dit jaar werden gecontroleerd op verdovende middelen, testten 150 mensen positief op drugs en alcohol. "Dat zijn dus 150 mensen die een potentieel risico voor hun werkomgeving kunnen veroorzaken. Je kunt een gevaar voor collega's of jezelf zijn", zegt Wijers.

Video: L1

Steekproef
Volgens de vakbondsman is Nedcar niet de enige fabriek waar medewerkers onder invloed van verdovende middelen werken. Bij meerdere bedrijven wordt er op drank en drugs gecontroleerd. Wel is het volgens Wijers het enige bedrijf waar zoveel mensen positief worden getest bij de steekproef.

Ontoelaatbaar
De vakbond pikt volgens Wijers nog geen signalen op dat het de spuigaten uitloopt in Born. "We horen wel dat er links en rechts wat mensen over de schreef gaan en dat is ontoelaatbaar. Daarom willen we graag in gesprek met de directie."

Lees ook: Drugscontrole Nedcar: 'Helft medewerkers test positief'

Beeldvorming
Directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar benadrukt het bedrijf een 'zero tolerance-beleid' voert. "Wij betreuren de beeldvorming waarbij ons prachtige bedrijf wordt neergezet als een plek waar drank en drugs normaal zijn. Dat is uiteraard niet het geval", zegt Van Vuuren.

Verhoogde waarde
Volgens de directeur staat veiligheid voorop. "Iedere collega waarbij een verhoogde waarde is aangetroffen, en zichzelf én zijn collega's op de werkplek in gevaar brengt, is er één te veel. Met ons stringente beleid en de controles doen wij er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken."

Duitse fabrikant
BMW is inmiddels op de hoogte van het drugs- en alcoholgebruik bij de fabriek in Born. "Maar het is een interne kwestie bij VDL Nedcar", zegt BMW-woordvoerder Frank Wienstroth. Verder wil de Duitse autofabrikant daarom niet reageren.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen