Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

FNV wil met directie Nedcar in gesprek over drugscontrole

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 12:02

Vakbond FNV wil op korte termijn in gesprek met de directie van VDL Nedcar over het gebruik van verdovende middelen.

Dat zegt vakbondsman Hans Wijers tegen L1.

Oplossing
"50 procent van de gecontroleerde mensen die niet door een test komen. Dat is wel heel veel", zegt de vakbondsbestuurder. Volgens Wijers moet de directie van de autofabriek dit niet alleen oplossen. "Ook wij moeten mensen wijzen op de gevaren. Wij willen met de directie van Nedcar in gesprek."

Lees ook: Drugscontroles: 'Betrapte medewerkers Nedcar geschorst'

Gevaarlijk
Van de 300 medewerkers die dit jaar werden gecontroleerd op verdovende middelen, testten 150 mensen positief op drugs en alcohol. "Dat zijn dus 150 mensen die een potentieel risico voor hun werkomgeving kunnen veroorzaken. Je kunt een gevaar voor collega's of jezelf zijn", zegt Wijers.

Video: L1

Steekproef
Volgens de vakbondsman is Nedcar niet de enige fabriek waar medewerkers onder invloed van verdovende middelen werken. Bij meerdere bedrijven wordt er op drank en drugs gecontroleerd. Wel is het volgens Wijers het enige bedrijf waar zoveel mensen positief worden getest bij de steekproef.

Ontoelaatbaar
De vakbond pikt volgens Wijers nog geen signalen op dat het de spuigaten uitloopt in Born. "We horen wel dat er links en rechts wat mensen over de schreef gaan en dat is ontoelaatbaar. Daarom willen we graag in gesprek met de directie."

Lees ook: Drugscontrole Nedcar: 'Helft medewerkers test positief'

Beeldvorming
Directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar benadrukt het bedrijf een 'zero tolerance-beleid' voert. "Wij betreuren de beeldvorming waarbij ons prachtige bedrijf wordt neergezet als een plek waar drank en drugs normaal zijn. Dat is uiteraard niet het geval", zegt Van Vuuren.

Verhoogde waarde
Volgens de directeur staat veiligheid voorop. "Iedere collega waarbij een verhoogde waarde is aangetroffen, en zichzelf én zijn collega's op de werkplek in gevaar brengt, is er één te veel. Met ons stringente beleid en de controles doen wij er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken."

Duitse fabrikant
BMW is inmiddels op de hoogte van het drugs- en alcoholgebruik bij de fabriek in Born. "Maar het is een interne kwestie bij VDL Nedcar", zegt BMW-woordvoerder Frank Wienstroth. Verder wil de Duitse autofabrikant daarom niet reageren.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen