Overslaan en naar de inhoud gaan

FNV naar Raad van Europa om stakingsrecht

Geplaatst opvrijdag 11 januari 2019 - 11:59

Vakbond FNV is van plan om naar de Raad van Europa te stappen over de manier waarop het stakingsrecht in Nederland wordt uitgelegd.

De bond vindt dat rechters hier te vaak stakingen verbieden omdat bijvoorbeeld andere belangen in het geding zijn.

Lees ook: Rechtbank verbiedt staking bij VDL Nedcar

Grondrecht
Staken is een grondrecht dat is verankerd in het Europees Sociaal Handvest, stelt FNV-jurist Marieke Kristen na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Volgens haar kunnen vakbonden zaken over dat verdrag in gang zetten bij de Raad van Europa. Dat is een internationale organisatie die niet moet worden verward met de Europese Unie. De in 1949 opgerichte Raad van Europa telt 47 leden, waaronder ook Rusland, Turkije en Azerbeidzjan.

Politieke discussie
Mocht FNV gelijk krijgen, dan heeft dit geen directe gevolgen voor de gerechtelijke uitspraken in Nederland. Wel kan het volgens de bond een politieke discussie op gang brengen. Recent werd FNV meerdere keren teruggefloten toen de bond een staking wilde opzetten.

Nedcar
Zo werd deze week een geplande staking bij autofabriek VDL Nedcar in Born verboden, omdat de werkgelegenheid in gevaar zou kunnen komen als autoconcern BMW zou besluiten geen nieuwe orders meer te plaatsen.

Lees ook: VDL Nedcar-topman opgelucht: 'Krijgen BMW op bezoek'

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen