Overslaan en naar de inhoud gaan

Floor vanuit Oostenrijk: 'Laat me bij mijn broertje blijven'

Geplaatst opmaandag 11 januari 2021 - 17:24

De 17-jarige Floor die deze maand na zes jaar werd gevonden in Oostenrijk wil per se bij haar 13-jarige broer Mees blijven.

Dat zegt Floor in een interview in het programma L1Vandaag op L1 Radio.

In dat interview vraagt Floor Bureau Jeugdzorg ook om hulp om de begrafenis van haar moeder Miriam in Oostenrijk te kunnen regelen. De verhouding tussen Bureau Jeugdzorg, de kinderen en de oma verloopt stroef, omdat de familie de instanties medeverantwoordelijk houdt voor de dood van Miriam.

Vlucht
Miriam vluchtte in 2014 na een vechtscheiding met haar twee kinderen Floor en Mees uit het Zuid-Limburgse kerkdorp Wijnandsrade. Ondanks herhaalde eisen van de rechtbank en jeugdzorg om terug te keren, liet de moeder niets meer van zich horen. Afgelopen week bleek dat moeder en kinderen al die tijd in Oostenrijk hebben gewoond. Miriam overleed in een ziekenhuis in Innsbruck, nadat ze getroffen werd door een hersenbloeding.

Toezicht
Volgens Trudy Keulers, moeder van Miriam -en oma van Floor en Mees- dwongen de instanties Miriam door hun opstelling te vluchten uit Nederland. Na een vechtscheiding achtte het gerechtshof een aanklacht van Miriam tegen de vader van Floor en Mees niet gegrond, waarna de Raad voor de Kinderbescherming besloot dat de kinderen onder toezicht moesten worden gesteld. Daarop verdween Miriam met haar kinderen spoorloos uit Wijnandsrade. Ze hield nog kort contact met de Stephanus-school, waar ze voorzitter van de ouderraad was geweest. Maar ook dat contact werd verbroken. Het leidde uiteindelijk tot een internationaal opsporingsbevel wegens ontvoering van de kinderen.

Volgens de moeder van Miriam heeft de jarenlange jacht op haar dochter een rol gespeeld bij de hersenbloeding die Miriam in januari 2021 trof. “Ik ben mijn meisje kwijt, dat wens ik niemand toe", zo vertelt Trudy Keulers. "Ze wilde alleen haar kinderen beschermen. De stress die dat veroorzaakte, is haar fataal geworden. Zij werd de dood ingejaagd”.

Huwelijk
Oma Trudy wil nu de voogdij over haar twee kleinkinderen. "Ik ga binnenkort trouwen met mijn partner, om de kinderen ook stabiliteit op de lange termijn te geven. Inderdaad, Eelco is 46", zo vertelt de 70-jarige Trudy Keulers. Het koppel is bijna twee decennia samen. Floor en Mees woonden van 2007 tot 2014 bij oma, toen moeder Miriam in scheiding lag met haar man. De kinderrechter besloot om moeder Miriam in 2016 het ouderlijk gezag te ontnemen, nadat ze geen gehoor gaf aan een oproep om terug te keren met haar kinderen. Vader Xander deed vrijwillig afstand van zijn ouderlijk gezag. Daarmee kwam de voogdij over de twee kinderen bij Bureau Jeugdzorg te liggen.

Onwettig
Volgens Trudy Keulers, die zelf een juridische achtergrond heeft, is het besluit om moeder Miriam het ouderlijk gezag te ontnemen niet rechtsgeldig. “De eis uit 2015 om zich binnen twee maanden te melden met de kinderen heeft Miriam nooit bereikt. Toen ze vluchtte uit Nederland, had ze als moeder gewoon het ouderlijk gezag over de kinderen. Dat kan de rechter niet zo maar ontnemen zonder de moeder over het proces te informeren."

Haar partner Eelco is voorlopig aanspreekpunt voor de Oostenrijkse instanties. "Ik ben vandaag 'zuständig' (verantwoordelijk, red.) verklaard. We hebben het dossier bij ons, de Oostenrijkse instanties hebben gezien dat wij al twee decennia vechten voor het belang van de kinderen. Dat is het enige dat hier telt."

Hulp
Doordat er een internationaal opsporingsbevel wegens ontvoering was uitgevaardigd, was hulp aan moeder Miriam strafbaar. Dat compliceert de positie van oma Trudy, die haar dochter wilde helpen. Bureau Jeugdzorg schakelde zelfs een privé-detective in, om via oma Keulers de verblijfplaats van dochter en kinderen te achterhalen. Die speurtocht had uiteindelijk geen succes. Ook Floor is zich bewust van de strafbaarheid van hulp aan haar moeder. Ze wil weinig kwijt over haar manier van leven in Oostenrijk.

Paspoort
Het paspoort van moeder Miriam was verlopen, waardoor ook Floor en Mees geen geldig identiteitsbewijs meer hebben. Een nieuw paspoort moet afgegeven worden door de Nederlandse ambassade in Oostenrijk. Volgens oma Keulers wil de gezinsvoogd niet meewerken, waardoor de kinderen zich niet kunnen identificeren. Dat is noodzakelijk in Oostenrijk, waar strenge coronamaatregelen gelden. "Daarom hoop ik dat we eerst alle formaliteiten hier kunnen afhandelen, en mijn dochter een begrafenis kunnen geven met haar kinderen in het land waar ze gelukkig was. Daarna praten we verder."

Boek
Floor is al enkele jaren bezig met een boek over het leven met haar moeder. "Dat wil ik inderdaad gaan uitbrengen", zo vertelt Floor.
De 17-jarige tiener zou graag psychologe worden. "Ik ben zelf bij een psycholoog geweest in dit traject bij de rechtbank. Dat ging niet goed. Ik zou het zelf graag beter doen. Ik denk dat ik jongeren echt kan helpen met mijn ervaringen. Daarom hoop ik dat ik binnenkort terug kan naar Limburg, naar Wijnandsrade."

l1

Wijnandsrade
De 17-jarige Floor heeft ondertussen aan de gezinsvoogd laten weten dat ze samen met haar broer Mees bij haar oma in Wijnandsrade wil gaan wonen. "Ik heb ook contact gehad met mijn beste vriendin in Wijnandsrade, ik wil graag terug. Maar ik wil per se bij mijn broer blijven, wij horen bij elkaar. Daar ben ik inderdaad bang voor, dat Jeugdzorg ons uit elkaar haalt."

De scepsis richting instanties is begrijpelijk voor een tiener die de vlucht van haar moeder van dichtbij beleefde. Toch komt het wantrouwen voor Bureau Jeugdzorg op een beladen moment. Het bureau ligt in de clinch met de eigen cliëntenraad, die zelfs dreigt met een gang naar de rechter. Volgens voorzitter Alfred Groenen van de cliëntenraad doet de Limburgse jeugdzorg onvoldoende feitenonderzoek bij ingrijpende jeugdzorgbesluiten, zoals de wet voorschrijft.

Eulogie
Floor schreef ondertussen een bericht voor haar moeder, dat ze graag wil voorlezen op de begrafenis, en dat ze in onderstaand fragment ook voordraagt op L1 Radio. "Kusjes, van je warrige, kunstzinnige dochter".

L1

Bureau Jeugdzorg wil niet reageren op de zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen