De GGD Limburg Noord gaat het team dat bron- en contactonderzoek doet bijna verdubbelen. Dat is nodig vanwege het steeds sterker oplopend aantal besmettingen.
Momenteel werken er 70 mensen. Dat moet binnen enkele weken zijn uitgebreid tot 120.
Hard nodig
Volgens teamleider infectieziektebestrijding Jaap Wijnands van de GGD Limburg Noord is de uitbreiding noodzakelijk: 'We zien het aantal besmettingen steeds verder oplopen, dus is er meer werk aan de winkel. Daarbij hopen we met het uitbreiden van de capaciteit als GGD op termijn weer zelf het hele bron- en contactonderzoek te kunnen doen.'
Werkverlichting
Een maand geleden schakelde de GGD Limburg Noord over op de zogeheten risicogestuurde werkwijze. Dat hield in dat besmette personen hun familie, vrienden en bekenden zelf moesten inlichten. De medewerkers van de gezondheidsdienst hoefden dan alleen nog maar af en toe te informeren of de mensen dat ook gedaan hadden.
Regie
Volgens Wijnands werkt die aanpak goed, maar is het toch beter als de GGD de touwtjes weer zelf in handen krijgt. "Een maand geleden hadden we 60 besmettingen per dag. Nu is dat gestegen tot meer dan 200. In een optimale situatie kunnen onze medewerkers straks weer het hele onderzoek uitvoeren," zo zegt hij. Dat kan volgens hem alleen als het aantal besmettingen dan ook voldoende is teruggedrongen. Hij drukt daarom mensen opnieuw op het hart om zich aan de coronamaatregelen te houden.
Werving
Het callcenter van het bron- en contactonderzoek in Noord- en Midden-Limburg zit in de Innovatoren in Venlo. Het team wordt aangestuurd door vervoersbedrijf Munckhof uit Horst. De vervoerder heeft eerder veel medewerkers van het eigen bedrijf in het team ondergebracht omdat hun werk bij Munckhof was weggevallen. Nu wordt er buiten de deur gezocht naar personeel. Directeur Tom Roefs denkt eind november de gewenste aanvulling te hebben. "We zijn al begonnen met de werving, maar natuurlijk worden de mensen even getraind voordat ze echt aan de slag kunnen."