Overslaan en naar de inhoud gaan

Flinke tik deel DSM door coronacrisis

Geplaatst opdinsdag 4 augustus 2020 - 8:23

Speciaalchemieconcern DSM heeft flinke tikken gehad van het coronavirus. In het tweede kwartaal zag het bedrijf de omzet van hoogwaardige materialen met maar liefst een kwart dalen. Bij de voedingstak nam de omzet nog wel toe, mogelijk door meer mensen die zijn gaan sporten in coronatijden en hamsterende consumenten. DSM gaat bezuinigen en dat kan ook leiden tot ontslagen bij een onderdeel van de materialentak van DSM in Geleen.

De totale omzet van DSM bleef in het eerste half jaar met 4,5 miljard euro uiteindelijk nagenoeg gelijk in vergelijking met de eerste helft van 2019. Het concern meldde een daling van 36 miljoen euro, een min van 1 procent. Daarmee kwam de nettowinst uit op 270 miljoen euro, tegenover 401 miljoen over dezelfde periode vorig jaar.

Lagere winst
Volgens de net aangetreden co-bestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze zijn de cijfers conform hun verwachting. Hoewel het aandeel bij opening van de beurs enkele procenten verloor, reageren analisten rustig en zien ze geen gekke dingen in de cijfers van het bedrijf.

Kostenbesparing
Matchett en De Vreeze hebben eerder dit jaar samen het roer overgenomen van Feike Sijbesma die na dertien jaar vertrok als bestuursvoorzitter van DSM. Het nieuwe duo kondigt bij de presentatie van de halfjaarcijfers ook verdere kostenbesparingen aan van 25 tot 30 miljoen euro. Dat gaat waarschijnlijk ook banen kosten bij DSM in Geleen. Daar werken bij een onderdeel van de materialentak 1100 mensen. Eind deze maand wil het bedrijf duidelijkheid geven. Eerder werd al duidelijk het bedrijf het kantoor in Sittard verlaat. De 380 mensen worden ondergebracht in het hoofdkantoor in Heerlen.

Lees ook: DSM vertrekt uit Sittard

Corona-virus
Zoals te verwachten was, stortten delen van de markten van DSM na de uitbraak van het corona-virus in. Zoals bijvoorbeeld de auto-industrie, de luchtvaart en de bouw. DSM levert hoogwaardige materialen aan die industrie├źn, maar de activiteiten liepen wereldwijd sterk terug.

Tegelijkertijd trok het in de voedingsmiddelen wat aan. Er was een duidelijke groei te zien in diervoedingsproducten, maar ook in de verkoop van gezondheidsproducten zoals vitaminen en andere spullen die gebruikt worden als sportvoeding. Mogelijk dat mensen in coronatijd meer zijn gaan sporten en ook dergelijke producten zijn gaan gebruiken. DSM is de grootste vitamineproducent ter wereld.

Onzekerheid
Vanwege de aanhoudende onzekerheid over het verloop van het coronavirus, wil de top van het bedrijf geen voorspelling afgeven over de te behalen resultaten in de rest van het jaar. Analisten verwachten dat DSM dit jaar met 8,9 miljard euro omzet net onder de 9 miljard van 2019 zal duiken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen