Overslaan en naar de inhoud gaan

Flinke stijging drugsdumpingen: Limburg landelijk koploper

Geplaatst opdinsdag 14 september 2021 - 11:47

Limburg lijkt hard op weg naar het grootste aantal drugsdumpingen in een jaar tijd ooit. Het aantal dumpingen in de eerste helft van dit jaar is namelijk bijna gelijk aan het aantal dumpingen in heel 2020.

Tot en met juni is in onze provincie al op 43 plekken drugsafval gedumpt, tegenover 49 dumpingen in heel 2020. In geen enkele andere provincie is het aantal dumpingen het eerste half jaar van 2021 zo groot als in Limburg.

Lees ook: Aantal dumpingen van drugsafval weer gestegen in Limburg

Landelijke stijging van 64 procent
De politie maakt zich zorgen over de explosieve stijging van het aantal dumpingen van drugsafval. Landelijk is de stijging 64 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Na Limburg is in Zuid- en Noord-Holland de toename het grootst.

Meer labs, meer dumpingen
Er is geen eenduidige reden voor de stijging, zo stelt de politie. "Een mogelijke oorzaak is de toenemende opsplitsing van productielabs in meerdere kleinere labs. Dat leidt tot dumpingen van kleinere hoeveelheden afval, maar elke dumping telt wel gewoon mee", zegt Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie.

Daarnaast werden in de eerste helft van 2021 in Limburg zes drugsproductielocaties gevonden. Dat is flinke uitschieter, want vorig jaar werden er in totaal twaalf locaties ontdekt.

Europese cijfers
De cijfers waar de politie zich op baseert komen van ERISSP, de European Reporting on Illicit Synthetic Substance Production Sites. Die gaan over productie-, opslag- en dumplocaties van synthetische drugs. De cijfers worden door de Nederlandse politie elk half jaar gepubliceerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen