Overslaan en naar de inhoud gaan

Flinke klap uitgedeeld aan Albanees drugsnetwerk na inval

Geplaatst opwoensdag 28 juli 2021 - 19:27

Met de inval in een Sittardse woning lijkt een Albanees drugnetwerk een flinke klap te hebben gekregen. Niet alleen verloor de organisatie 395 kilo hennep en 72.000 euro cash, ook zijn er adressen van andere drugspanden gevonden.

Dat bleek woensdagmiddag tijdens het proces tegen twee mensen die in het pand in Sittard verbleven. De hennep had een straatwaarde van 1,6 miljoen euro.

Lees ook: Honderden kilo's hennep gevonden op Sittardse zolder

Buitensporig hoog
Op 19 april van dit jaar deed de politie een inval in de Mathias Kempstraat. De aanwezige Griekse tiener Marcos T. (18) en de Roemeense Andrea I. (35) werden gearresteerd. Zij verschenen woensdag voor de rechter. De aanklaagster eiste twee jaar gevangenisstraf tegen beide verdachten. "Waanzinnig en buitensporig hoog", noemde advocaat Raimon Maessen die eis.

Groene adressen
Onder de strafzaak gaat echter een diepere laag schuil. Marcos en Andrea waren hooguit katvangers, zo schetsten advocaten Maessen en Ludo Hameleers woensdag. De Albanese oom van Marcos lijkt de spil in een Albanees-Grieks drugsnetwerk. Het was zijn Griekse neefje die in de Sittardse woning verbleef, samen met de Roemeense vriendin van oom Yanis.

De naam van Yanis stond op het huurcontract van de woning. Bij de inval in de Mathias Kempstraat vond de politie bovendien een papiertje met daarop adressen. Op die adressen in het Brabantse dorp Beek en Donk zijn hennepplantages met in totaal ruim 1100 planten gevonden en Albanese mannen aangehouden. Ook twee Duitse adressen op het papiertje worden aan Yanis gelinkt.

Video: L1

Eigen onderdanen
Yanis is echter niet aangehouden. Volgens informatie van L1 zit hij in zijn geboorteland Albanië. "Hij was al weg toen ik in januari in Nederland kwam", zei neefje Marcos daar woensdag alleen over. Het is niet bekend of opsporingsdiensten actief werk maken van Yanis' arrestatie. Albanië levert doorgaans geen eigen onderdanen uit aan Nederland, iets waar justitie in Limburg vaker tegenaan loopt.

Vermeend kopstuk Yanis komt uit het Albanese Lushnjë. De afgelopen jaren raakten tientallen mensen uit die stad verzeild in Limburgse strafzaken. Afgelopen vrijdag zijn nog twee mannen uit die regio veroordeeld tot zes maanden celstraf voor een hennepplantage in Eygelshoven, die in april werd opgerold. Advocaten Nienke Bloebaum en Gino Di Antonio gingen in die zaak in hoger beroep.

Lees ook: Drugsmiljoenen op grote schaal witgewassen in Albanië

Ongrijpbare kopstukken
Ondertussen lopen ook de dossiers 23Basalt (mei 2019) en Unakiet (november 2020) nog. Beide onderzoeken richten zich op drugsnetwerken die werden gerund, of voor een groot deel zijn ondersteund, door Albanezen. Momenteel wachten vrijwel alle verdachten in die zaken hun proces in vrijheid af.

Hoofdverdachte uit het Unakiet-onderzoek, Dejvi 'Tony' G. (38) is voortvluchtig. Hij zou net als Yanis in Albanië verblijven, waardoor hij vooralsnog ongrijpbaar is voor Nederlandse opsporingsdiensten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen