Overslaan en naar de inhoud gaan

Flink wat animo voor particuliere teststraat

Geplaatst opmaandag 5 oktober 2020 - 14:23

Bedrijven in Noord-Limburg hebben samen met Brabantse en Gelderse collega's een eigen coronateststraat opgezet voor hun werknemers. Maandagmorgen werd die in gebruik genomen in het Brabantse Haps.

Net na 9:00 uur staan er vijf auto’s op de speciale parkeerstrook voor de privé-teststraat van 150 bedrijven. De ondernemersvereniging Industriële Kring Land van Cuijk en Noord Limburg nam het initiatief voor de teststraat die vooralsnog een half jaar operationeel zal blijven. De ondernemingsvereniging heeft Limburgse leden uit Bergen, Gennep en Mook en Middelaar.

Teststraten stromen vol
40.000 euro: dat zijn de kosten voor het optuigen van de teststraat, zegt voorzitter van ondernemersvereniging Martin van Collenburg. "Van de 470 leden hebben 150 leden al toegezegd om mee te betalen en dan is het bedrag per bedrijf niet zo heel hoog. Bedrijven betalen daarnaast een extra bedrag als ze een test afnemen. We zien toch dat de teststraten van de GGD langzaam volstromen en dat bepaalde beroepsgroepen zoals docenten nu voorrang krijgen. Wij zitten in een regio met heel veel maakindustrie en de economische gevolgen voor die sector zijn groot als mensen thuis zitten."

Uitslag binnen een dag
Sneller testen levert dus geld op. Mensen zitten minder lang thuis omdat ze wachten op een test. Wie een afspraak maakt bij de particuliere teststraat kan meteen terecht. Het bijbehorende laboratorium is RIVM-gecertificeerd en de uitslag van een test is er binnen een dag. Die snelheid zorgt bij de aftrap maandagmorgen dan ook meteen voor flink wat animo bij het bedrijventerrein in Haps.

Video: L1

Veel sneller
"Dit gaat veel sneller voor mijn werk. Bij de GGD kon ik morgen pas terecht en toen heeft mijn leidinggevende geregeld dat ik hier terecht kon", zegt een van de wachtenden vanuit zijn auto. "Mijn bedrijf zit in Cuijk en ik heb een hekel aan wachten", zegt een andere automobilist. "Het kwam dus gewoon heel goed uit dat ik me hier kan laten testen."

Interesse van andere bedrijven
De teststraat is nu iedere werkdag drie uur lang geopend. Als de vraag naar testen verder stijgt is er een optie om het aantal uren uit te breiden. De ondernemersvereniging heeft inmiddels ook van bedrijven uit andere regio's al verzoeken gekregen om gebruik te kunnen maken van de testlocatie. "Maar we moeten eerst maar eens zien hoe het gaat met onze eigen leden voordat we anderen toelaten", zegt Van Collenburg. Zijn telefoon stond roodgloeiend de afgelopen dagen. "Er zijn veel vragen van andere bedrijven over hoe we dat gedaan hebben en of zij dat misschien ook kunnen regelen voor hun werknemers."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen