Overslaan en naar de inhoud gaan

Flink wat animo voor particuliere teststraat

Geplaatst opmaandag 5 oktober 2020 - 14:23

Bedrijven in Noord-Limburg hebben samen met Brabantse en Gelderse collega's een eigen coronateststraat opgezet voor hun werknemers. Maandagmorgen werd die in gebruik genomen in het Brabantse Haps.

Net na 9:00 uur staan er vijf auto’s op de speciale parkeerstrook voor de privé-teststraat van 150 bedrijven. De ondernemersvereniging Industriële Kring Land van Cuijk en Noord Limburg nam het initiatief voor de teststraat die vooralsnog een half jaar operationeel zal blijven. De ondernemingsvereniging heeft Limburgse leden uit Bergen, Gennep en Mook en Middelaar.

Teststraten stromen vol
40.000 euro: dat zijn de kosten voor het optuigen van de teststraat, zegt voorzitter van ondernemersvereniging Martin van Collenburg. "Van de 470 leden hebben 150 leden al toegezegd om mee te betalen en dan is het bedrag per bedrijf niet zo heel hoog. Bedrijven betalen daarnaast een extra bedrag als ze een test afnemen. We zien toch dat de teststraten van de GGD langzaam volstromen en dat bepaalde beroepsgroepen zoals docenten nu voorrang krijgen. Wij zitten in een regio met heel veel maakindustrie en de economische gevolgen voor die sector zijn groot als mensen thuis zitten."

Uitslag binnen een dag
Sneller testen levert dus geld op. Mensen zitten minder lang thuis omdat ze wachten op een test. Wie een afspraak maakt bij de particuliere teststraat kan meteen terecht. Het bijbehorende laboratorium is RIVM-gecertificeerd en de uitslag van een test is er binnen een dag. Die snelheid zorgt bij de aftrap maandagmorgen dan ook meteen voor flink wat animo bij het bedrijventerrein in Haps.

Video: L1

Veel sneller
"Dit gaat veel sneller voor mijn werk. Bij de GGD kon ik morgen pas terecht en toen heeft mijn leidinggevende geregeld dat ik hier terecht kon", zegt een van de wachtenden vanuit zijn auto. "Mijn bedrijf zit in Cuijk en ik heb een hekel aan wachten", zegt een andere automobilist. "Het kwam dus gewoon heel goed uit dat ik me hier kan laten testen."

Interesse van andere bedrijven
De teststraat is nu iedere werkdag drie uur lang geopend. Als de vraag naar testen verder stijgt is er een optie om het aantal uren uit te breiden. De ondernemersvereniging heeft inmiddels ook van bedrijven uit andere regio's al verzoeken gekregen om gebruik te kunnen maken van de testlocatie. "Maar we moeten eerst maar eens zien hoe het gaat met onze eigen leden voordat we anderen toelaten", zegt Van Collenburg. Zijn telefoon stond roodgloeiend de afgelopen dagen. "Er zijn veel vragen van andere bedrijven over hoe we dat gedaan hebben en of zij dat misschien ook kunnen regelen voor hun werknemers."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen