Overslaan en naar de inhoud gaan

Flink minder woninginbraken, behalve in Gulpen-Wittem

Geplaatst opmaandag 1 maart 2021 - 7:03

Vorig jaar zag de politie de traditionele criminaliteit flink dalen. In bijna alle Limburgse gemeenten werden minder woninginbraken gemeld bij de politie. Alleen in Gulpen-Wittem was een stijging van het aantal woninginbraken zichtbaar.

In totaal registreerde de politie vorig jaar in Nederland 2 procent minder misdrijven dan in 2019. Hoewel de traditionele criminaliteit daalde, constateerde de politie tegelijkertijd meer online-criminaliteit zoals verkoopfraude, valsheid in geschrifte en hacken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Scherpe daling
Van de Limburgse gemeenten was de absolute afname van het aantal woninginbraken het grootst in Brunssum. Daar daalde het aantal inbraken vergeleken met een jaar eerder in totaal met 66 procent. In Leudal en Maasgouw nam het aantal woninginbraken met respectievelijk 61 en 58 procent af.

Landelijk daalde het aantal woninginbraken met 23 procent. In 65 van de 355 gemeenten werd in 2020 juist meer ingebroken dan in 2019. Gulpen-Wittem was de enige Limburgse gemeente waarin een stijging van het aantal woninginbraken zichtbaar was.

In Bergen werd afgelopen jaar net zo vaak ingebroken als in 2019.

Meer thuiswerken
Het CBS heeft niet gekeken of er een verband was tussen de coronapandemie en criminaliteit, maar stelt dat dit wel aannemelijk is. Zo werd zakkenrollen lastiger (afname 47 procent) en verkleinde meer thuiswerken de kans op een woninginbraak. Ook waren veel winkels dicht of beperkt toegankelijk.

Online criminaliteit
De politie registreerde in 2020, net als in de drie voorgaande jaren, een stijging van online-criminaliteit zoals digitale vormen van valsheid in geschrifte, online-oplichting en hacken. Samen namen deze vormen vergeleken met een jaar eerder met 54 procent toe.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen