Overslaan en naar de inhoud gaan

Fitte Lieke Martens voelt de druk op haar schouders

Geplaatst opdonderdag 8 november 2018 - 17:55

Lieke Martens is net op tijd verlost van een voetblessure om de Nederlandse voetbalsters richting het WK te helpen.

De aanvalster speelde zondag tijdens haar rentree bij FC Barcelona direct weer negentig minuten. Een terugslag bleef uit en dus kan de speelster uit Nieuw-Bergen in de finale van de play-offs tegen Zwitserland voluit gaan. Te beginnen vrijdag bij het eerste duel in De Galgenwaard.

"Ik ben gelukkig niet zo vaak geblesseerd, dus het is voor mij ook afwachten hoe snel ik m'n ritme weer te pakken heb", zegt Martens in het spelershome van FC Utrecht. "Ik heb hard gewerkt om er hier bij te zijn, ik voel me goed en fit. Zulke duels, waarin echt iets op het spel staat, zijn leuk om te spelen."

Lees ook: Het is alles of niets voor de Oranjevrouwen

Druk op schouders
Martens voelt de druk op haar schouders. De 25-jarige Limburgse blonk vorig jaar uit op het EK in eigen land, waar ze Oranje met haar dribbels en doelpunten naar de Europese titel leidde. Martens werd gekozen tot beste speelster van het toernooi en vervolgens ook tot beste voetbalster van Europa én de wereld.

"Alles overviel me. Eerst werd ik gekozen tot de beste van het EK, dat was een mooi compliment. Daarna volgden die nominaties. Dat vond ik al super. Vervolgens won ik ze ook allebei. Er is sindsdien veel veranderd. Iedereen heeft ontzettend hoge verwachtingen van mij. Die heb van mezelf ook altijd al gehad, maar het is wel even wat anders als heel Nederland iets van je verwacht. Dat merk ik op en naast het veld."

Dubbele dekking
Van tegenstanders krijgt Martens tegenwoordig vaak dubbele dekking. "Ik ben me ervan bewust dat ik mezelf moet doorontwikkelen, om bepaalde dingen anders te doen. Ik krijg minder ruimte. Tegenstanders weten dat als ik ga dribbelen, ik altijd de binnenkant op zoek. Er is veel voor me veranderd, maar ik zie daar ook een mooie uitdaging in om mezelf te ontwikkelen. En mijn teamgenoten kunnen ook helpen om me beter te laten voetballen."

Lees ook: Lieke Martens op tijd fit voor cruciale interlands

Eigen kwaliteiten
Aan de discussie over wie bij Oranje in de spits moet staan, Vivianne Miedema of Lineth Beerensteyn, waagt Martens zich niet. "Het zijn beiden prima spitsen met hun eigen kwaliteiten. Ik ben blij dat ik die keuze niet hoef te maken. De concurrentie binnen de groep is toegenomen, dat hebben we ook nodig om beter te worden."

Prima collectief
Als Europees kampioenen zijn de voetbalsters het aan hun stand verplicht om zich te plaatsen voor het WK. Maar makkelijk wordt het niet, benadrukt Martens. "Heel Nederland denkt dat we het wel 'even' gaan doen. Maar zo werkt het niet. Als je Europees kampioen bent, betekent dat niet dat je alle wedstrijden zomaar wint. De Zwitsers hebben een prima collectief, ze kunnen hartstikke goed verdedigen. We zullen ervoor moeten vechten."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen