Overslaan en naar de inhoud gaan

FIOD verdubbelt speurders illegale sigaretten

Geplaatst opzaterdag 26 januari 2019 - 18:56

De Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst FIOD gaat het aantal mensen dat tabaksfraude bestrijdt verdubbelen. Nu bestaat het team nog uit 15 speurders, maar dat gaat naar 30.

Dat kondigt teamleider Martine Suijkerbuijk van FIOD aan in EenVandaag.

Baakhoven
Er worden steeds vaker grote illegale sigarettenfabrieken ontdekt in Nederland. Eind november vorig jaar was het raak in Baakhoven bij Susteren. Daar werden in een loods 6 vastgebonden Polen ontdekt nadat een van hen zich had kunnen bevrijden en in de buurt om hulp kon vragen. Volgens de politie was in de loods een illegale sigarettenfabriek ingericht. De Polen zeiden dat ze aan het werk waren in de loods en toen gewelddadig werden overvallen en gekneveld door een onbekend aantal mannen. Het onderzoek in de zaak loopt nog.

Lees ook: Illegale sigarettenfabriek ontdekt in loods vastgebonden Polen

Criminelen
Volgens de FIOD gaan achter de illegale sigarettenhandel harde criminelen schuil, die zich waarschijnlijk ook met andere strafbare zaken bezighouden. "We hebben de indruk dat ze zich niet alleen maar bezighouden met tabaksfraude. Als je eenmaal een smokkelroute hebt opgezet, kun je die ook makkelijk voor andere zaken gebruiken, zoals synthetische drugs.

Lucratief
De handel in illegale sigaretten neemt toe omdat deze bijzonder lucratief is. "Er wordt gewoon vreselijk veel geld mee verdiend", aldus Suijkerbuijk. "In Oost-Europese landen is de wetgeving inmiddels aangepast en zijn de controles aangescherpt, en dan zie je dat het langzaam opschuift." Met de illegale sigarettenhandel wordt op grote schaal accijnsfraude gepleegd. De Belastingdienst loopt daardoor flink wat inkomsten mis. In 2018 gaat het om 50 miljoen euro.

Toename
In 2017 werden er 57 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. In 2018 was dat aantal bijna verdrievoudigd: 150 miljoen.

Laagdrempelig
In de reportage van EenVandaag komt een bedrijfsrechercheur aan het woord die de illegale sigarettenhandel opspoort. Hij zegt dat de pakkans redelijk klein is en de risico's voor de verkopers ook. Als consument kun je makkelijk aan de illegale sigaretten komen, bijvoorbeeld door 'sigaretten' in te tikken in de zoekbalk van Facebook. Op die manier krijg je aanbiedingen te zien waarvan je als snel kunt vermoeden dat het geen zuivere koffie is.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen