Overslaan en naar de inhoud gaan

FIOD verdubbelt speurders illegale sigaretten

Geplaatst opzaterdag 26 januari 2019 - 18:56

De Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst FIOD gaat het aantal mensen dat tabaksfraude bestrijdt verdubbelen. Nu bestaat het team nog uit 15 speurders, maar dat gaat naar 30.

Dat kondigt teamleider Martine Suijkerbuijk van FIOD aan in EenVandaag.

Baakhoven
Er worden steeds vaker grote illegale sigarettenfabrieken ontdekt in Nederland. Eind november vorig jaar was het raak in Baakhoven bij Susteren. Daar werden in een loods 6 vastgebonden Polen ontdekt nadat een van hen zich had kunnen bevrijden en in de buurt om hulp kon vragen. Volgens de politie was in de loods een illegale sigarettenfabriek ingericht. De Polen zeiden dat ze aan het werk waren in de loods en toen gewelddadig werden overvallen en gekneveld door een onbekend aantal mannen. Het onderzoek in de zaak loopt nog.

Lees ook: Illegale sigarettenfabriek ontdekt in loods vastgebonden Polen

Criminelen
Volgens de FIOD gaan achter de illegale sigarettenhandel harde criminelen schuil, die zich waarschijnlijk ook met andere strafbare zaken bezighouden. "We hebben de indruk dat ze zich niet alleen maar bezighouden met tabaksfraude. Als je eenmaal een smokkelroute hebt opgezet, kun je die ook makkelijk voor andere zaken gebruiken, zoals synthetische drugs.

Lucratief
De handel in illegale sigaretten neemt toe omdat deze bijzonder lucratief is. "Er wordt gewoon vreselijk veel geld mee verdiend", aldus Suijkerbuijk. "In Oost-Europese landen is de wetgeving inmiddels aangepast en zijn de controles aangescherpt, en dan zie je dat het langzaam opschuift." Met de illegale sigarettenhandel wordt op grote schaal accijnsfraude gepleegd. De Belastingdienst loopt daardoor flink wat inkomsten mis. In 2018 gaat het om 50 miljoen euro.

Toename
In 2017 werden er 57 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. In 2018 was dat aantal bijna verdrievoudigd: 150 miljoen.

Laagdrempelig
In de reportage van EenVandaag komt een bedrijfsrechercheur aan het woord die de illegale sigarettenhandel opspoort. Hij zegt dat de pakkans redelijk klein is en de risico's voor de verkopers ook. Als consument kun je makkelijk aan de illegale sigaretten komen, bijvoorbeeld door 'sigaretten' in te tikken in de zoekbalk van Facebook. Op die manier krijg je aanbiedingen te zien waarvan je als snel kunt vermoeden dat het geen zuivere koffie is.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen