Overslaan en naar de inhoud gaan

Financiële tegenvaller brandweer door extreme droogte

Geplaatst opdinsdag 25 september 2018 - 16:39

De brandweer in Noord-Limburg maakt dit jaar een half miljoen euro méér kosten. Oorzaak: de westerstorm en de vele natuurbranden van afgelopen zomer.

In januari was er een heftige storm en de zomermaanden waren zeer droog. Daardoor moest de brandweer vaker uitrukken. Pas aan het einde van het jaar kan de brandweer de balans opmaken, maar naar verwachting zijn er in 2018 tien procent meer uitrukken.

Natuurbranden
In de maand juli alleen al moest de brandweer vijftig natuurbranden blussen. Maar daar bleef het niet bij, vertelt Kevin Wolters, manager bij de brandweer: "We hadden ook een aantal grote incidenten zoals de branden bij grote bedrijven zoals Collin in Venlo en bij ÄHC Benelux in Blerick, waardoor we een hele grote kostenpost extra hebben."

Lees ook: Natuurbranden in Limburg fors toegenomen

Méér auto's
De branden als gevolg van de droogte waren volgens de brandweer lastig te bestrijden en daarom werd met meer materieel uitgerukt. Normaal gesproken rijdt de brandweer gemiddeld met minstens één auto uit, nu waren dat er minstens drie, om te voorkomen dat natuurbranden snel zouden uitbreiden. Dat betekent ook dat er meer manschappen aan de bak moeten en daardoor stegen de loonkosten.

Lees ook: Vlammenzee bij recyclingbedrijf in Blerick

Bezuinigingen
De veiligheidsregio Limburg-Noord, de organisatie die over de brandweer gaat, heeft gesneden in de kosten. Dankzij die bezuinigingen en enkele meevallers is het tekort over het eerste half jaar beperkt gebleven tot net geen 3,5 ton. De veiligheidsregio haalt dat geld uit een reservepotje. De 15 Noord-Limburgse gemeenten moeten de stijgende kosten ophoesten.

Luister ook: Brandweer maakte fors meer kosten door extreme droogte

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen