Overslaan en naar de inhoud gaan

Financieel zware tijden voor het Limburgse profvoetbal

Geplaatst opzaterdag 8 februari 2020 - 7:00

Drie van de vier Limburgse betaald voetbalclubs hebben een financieel verliesgevend seizoen achter de rug. Het beeld voor het lopende seizoen is evenmin rooskleurig.

Dat blijkt uit een analyse van L1 van de financiële cijfers van VVV-Venlo, Fortuna Sittard, MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade over het seizoen 2018-2019, en aanvullend onderzoek.

Meer uit dan in
VVV, Fortuna én Roda gaven in het afgelopen seizoen meer geld uit dan er binnenkwam: bij VVV bedroeg het verlies 332.000 euro, bij Fortuna Sittard 1,7 miljoen euro en bij Roda zelfs 2,6 miljoen euro. De Kerkraadse club, die sportief en financieel door degradatie een stap terug moest doen, loste dat op met een 'exploitatiebijdrage' door enkele ondernemers. Die legden 2,6 miljoen euro samen, waarmee dat verlies werd weggewerkt.

Financiële cijfers VVV Fortuna MVV Roda JC 2018/2019 (7 feb 2020)
Afbeelding: L1

Roda-omzet gekelderd
Roda sneed in het personeelsbestand: de club bezuinigde 2,5 miljoen euro op spelers, staf en kantoorpersoneel. Oorzaak van het verlies was met name de teruglopende omzet. Die kelderde van 9,7 miljoen euro op Eredivisie-niveau naar 5,4 miljoen euro in de Keuken Kampioen Divisie. De inkomsten vielen bovendien tegen door - volgens de club - matige prestaties, het vertoonde spel en de aanhoudende onrust bij de club. Supporters en sponsoren lieten de club daardoor links liggen.

Okita-transfer belangrijk voor MVV
Ook de andere Limburgse club op het tweede niveau, MVV, zag de jaaromzet dalen. Maar het bedrag van ruim 2,7 miljoen euro is slechts zo'n 50.000 euro lager dan een jaar eerder. MVV is de enige Limburgse club die winst maakte: 360.000 euro. De Sterrendragers danken die zwarte cijfers vooral aan een half miljoen euro aan incidentele opbrengsten, waaronder de transfer van Jonathan Okita naar NEC, die een negatief resultaat uit de reguliere bedrijfsvoering compenseerde.

Lees ook: MVV: Okita-deal een van de grootste in clubgeschiedenis

De inkomsten uit kaartverkoop en catering bij thuiswedstrijden vielen net als in Kerkrade ook in Maastricht tegen. Aan de kostenkant gaf MVV juist meer uit. De bedrijfslasten groeiden tot plusminus drie miljoen euro en dat was met name te danken aan de met 19 procent toegenomen loonkosten.

Fortuna's personeelskosten verdubbeld
Over toenemende personeelskosten kan Fortuna meepraten. De Sittardenaren, die voor het eerst in zestien jaar weer in de Eredivisie speelden, zagen de personeelskosten verdubbelen van 3 naar 6,1 miljoen euro. Volgens de club werd enerzijds het kantoorpersoneel uitgebreid, maar hakten vooral de Eredivisie-salarissen van aangetrokken spelers erin. Daarnaast kregen spelers die al bij de club onder contract stonden een contractuele salarisverhoging vanwege de promotie.

Het gevolg is dat, ondanks een indrukwekkende omzetgroei van 2,5 miljoen naar 7,5 miljoen euro, in Sittard 1,7 miljoen euro verlies werd gedraaid. Dat verlies staat in schril contrast met de prognose die Fortuna eerder presenteerde: toen ging de club uit van een positief resultaat van 302.000 euro. Een opmerkelijke investering die Fortuna deed, is die in het speelveld. Fortuna legde 459.120 euro neer voor verbetering van de grasmat, die ook vandaag echter nog te wensen over laat.

Derby MVV - Roda JC (18 november 2018)
Foto: Publiciteitvisie.nl

Lees ook: VVV-Venlo beste kunstgrasveld, Fortuna slechtste 'natuurveld'

VVV omzetkoploper
VVV-Venlo had in het seizoen 2018/2019 de hoogste omzet van alle Limburgse clubs: 8,9 miljoen euro, tegenover dik 7 miljoen euro een jaar eerder. Desondanks leed de club 332.000 euro verlies over het afgelopen boekjaar. Net als Roda en MVV geeft VVV aan dat de wedstrijdbaten tegenvallen, zeker ten opzichte van Eredivisie-concurrenten. De wedstrijdrecettes liepen in Venlo zelfs terug ten opzichte van het seizoen ervoor.

Personeelskosten vielen bij VVV hoger uit doordat het kantoorpersoneel én de selectie werden uitgebreid en spelers een handhavingspremie kregen. Daarnaast investeerde de club in en rondom De Koel. Met name door een vergoeding verbonden aan een samenwerking met Beijing Sports University en bijdrages van uitlenende clubs in loonkosten van huurspelers steeg de omzet fors, zo zegt algemeen directeur Marco Bogers.

Lees ook: VVV-Venlo helpt Chinezen voetbalniveau te verbeteren

Eigen vermogen: twee keer zwart, twee keer rood
Wie naar het eigen vermogen van de Limburgse clubs kijkt, ziet dat VVV (64.000 euro) en MVV (563.000 euro) op zwarte cijfers kunnen bogen. MVV heeft al aangekondigd een deel van het beschikbare eigen vermogen aan te spreken om uitgaven in het lopende seizoen te dekken.

Roda JC en Fortuna schrijven rode cijfers: bij Roda bleef het negatief eigen vermogen van 864.000 euro door de exploitatiebijdrage van ondernemers ongewijzigd, bij Fortuna is het negatief eigen vermogen fors opgelopen tot liefst 2,6 miljoen euro. Maar, zo voert de club aan, de investeringen die de geel-groenen gedaan hebben, gaat de club uiteindelijk terugverdienen, vooral op het gebied van spelers. "Er is regelmatig belangstelling getoond in een aantal spelers. Met het bod dat op tafel lag was het eigen vermogen van de club ultimo boekjaar positief geweest", zo is te lezen. Degradatie zou Fortuna voor de langere termijn echter met een serieus probleem opzadelen.

Derby Fortuna Sittard - VVV-Venlo 2019
Foto: Orange Pictures

Hoop op verbetering bij VVV en Fortuna
De verwachtingen voor het lopende seizoen zijn ook niet rooskleurig te noemen. VVV, MVV én Roda verwachten meer uit te geven dan dat er binnenkomt. Fortuna noemt geen bedrag, maar zegt uit te gaan van 'sportieve, operationele en financiële verbetering'. VVV heeft een verlies van dik één miljoen euro begroot, maar denkt dat op te lossen met aandelenstortingen en het verkopen van spelers. Intussen heeft de club ruim twee miljoen euro binnengehaald aan aandelenemissies, op termijn moet dat bedrag oplopen tot 4 miljoen. Daarnaast wil de club in het komende seizoen certificaten uitgeven aan fans om zo nog eens een miljoen te verwerven.

Lees ook: VVV-Venlo vindt nieuwe financiers

MVV: beleid bijstellen
MVV heeft een begroting met een negatief resultaat van 248.000 euro ingediend, maar door tegenvallende wedstrijd- en sponsorinkomsten vreest de club dat het volledige eigen vermogen - dat dus ongeveer een half miljoen euro bedraagt - zal verdampen. Met andere woorden: zonder externe investeringen komt MVV in het lopende seizoen meer dan een half miljoen euro tekort. "Het beleid moet worden bijgesteld", zo schrijft het MVV-bestuur, dat onlangs directeur Paul Penders de laan uitstuurde.

Lees ook: Voorzitter MVV: 'Geen crisis, wel veel uitdagingen'

Roda-tekort opgelopen tot drie miljoen
Bij Roda ging men ten tijde van het publiceren van de jaarrekening uit van een begrotingstekort van ongeveer 900.000 euro. De realiteit is echter, en dat realiseert men zich in Kerkrade ook, dat er inmiddels meer dan drie miljoen euro bijgelapt moet worden. De bij de club betrokken ondernemers - personen als Roland Hogenelst en Stijn Koster - staan garant voor dat tekort.

Toezicht
Concluderend kan gesteld worden dat er dus werk aan de winkel is. Dat vindt de KNVB ook bij ten minste twee van de vier Limburgse clubs. Fortuna is door de bond onder verscherpt toezicht gesteld en de KNVB houdt ook al maandenlang een vinger aan de pols bij Roda JC. VVV-Venlo is wel ingedeeld in de 'gezonde' categorie. MVV zegt nog geen uitsluitsel te hebben gekregen van voetbalbond KNVB, maar gaat uit van een positieve respons.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen