Overslaan en naar de inhoud gaan

Financieel activist: 'Boete van 20 miljoen euro voor Hamers'

Geplaatst opvrijdag 25 juni 2021 - 7:36

Financieel activist Pieter Lakeman heeft er goede hoop op dat oud-ING-topman Ralph Hamers alsnog veroordeeld wordt.

Lakeman heeft jaren gestreden om de uit Simpelveld afkomstige Hamers voor de rechtbank te krijgen.

Schikking
In 2018 schikte ING, dat toen nog werd geleid door Hamers, voor 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat het jarenlang de regels had genegeerd om witwassen door klanten tegen te gaan. De bank was onder andere te laks geweest in zijn klantonderzoek en deed te weinig met signalen dat er iets niet in orde was. Volgens Lakeman komt die schikking uit de koker van demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus, die bewust een zwakke zaak tegen Hamers bouwt.

Lees ook: Oud-ING-topman kan zich cruciale e-mail niet herinneren

Voordat Grapperhaus in oktober 2017 minister van Justitie en Veiligheid werd, werkte hij namelijk bij advocatenkantoor Allen & Overy in Amsterdam. "Hij is jarenlang partner geweest van het advocatenkantoor. En dat kantoor is ook al heel veel jaren advocaat van ING", legt Lakeman vrijdag uit op L1 Radio.

Boete en voorwaardelijke straf
Maar nu wordt Hamers dus alsnog strafrechtelijk vervolgd. Een veroordeling is daarom absoluut op z'n plaats volgens Lakeman. "Een boete van bijvoorbeeld 20 miljoen euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week", zegt de financieel activist. Wanneer de strafzaak precies van start gaat, is nog niet bekend.

Lees ook: Oud-topman Hamers van ING wordt vervolgd voor witwassen

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen