Overslaan en naar de inhoud gaan

Filmmakers willen behoud Limburgs filmsteunfonds

Geplaatst opmaandag 25 oktober 2021 - 21:22

Limburgse makers van speelfilms en documentaires en acteurs uit de provincie hebben een protestbrief aan het Limburgs Parlement geschreven tegen het beëindigen van de subsidie aan het Limburg Film Fonds.

Het provinciebestuur wil vanaf 2023 stoppen met de subsidie van jaarlijks drie ton aan het fonds, dat sinds 2015 bestaat. De briefschrijvers eisen dat het Limburgs Parlement daar een stokje voor steekt.

Limburgse filmmakers
Het protest is een initiatief van de makers van de succesvolle documentaire Nao 't Zuuje uit 2017. Dat zijn Pieter Kuijpers, Lex Uiting en Rob Hodselmans. De brief is daarnaast ondertekend door 14 Limburgse acteurs en regisseurs. Onder meer Huub Stapel, Ben Verbong, Theu Boermans, Jim Taihuttu en Hadewych Minis hebben hun handtekening gezet.

Lees ook: Geld uit speelfilmfonds voor Jim Taihuttu

Nao 't Zuuje
De filmmakers noemen het Limburg Film Fonds een onmisbare schakel in het succes van documentaire Nao 't Zuuje. De briefauteurs vinden dat de film aan Limburg maar zeker ook aan de rest van Nederland liet zien en horen wat Vastelaovend is. "We hebben vaak gehoord dat kijkers in het Westen het nu eindelijk begrepen, maar meer nog dat zij jaloers waren dat wij dit in Limburg hebben."

Kosten voor baten
De ondertekenaars wijzen erop dat de financiering van het fonds een grote miljoenenproductie naar Limburg kan halen. "De kost gaat voor de baat uit: je verdient je investering meerdere malen terug."

Ook zou de financiële steun van het Limburg Film Fonds meehelpen aan de talentontwikkeling in de provincie. Daarmee bind je volgens de briefschrijvers de grote namen van straks aan je.

Volgens de filmmakers is de kernvraag die het Limburgs Parlement moet beantwoorden hoe trots ze is op Limburg.

Lees ook: Provincie pompt miljoenen in de Limburgse filmindustrie

Verbreding van filmveld
Volgens gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA) is de wat zij noemt gewenste verbreding van het filmveld uitgebleven bij de subsidieverlening via het Limburg Film Fonds.

Na afloop van de financiering van het fonds in 2023 hebben Limburgse filmmakers via het crowdfundingplatform Voordekunst en via het Nederlands Filmfonds de mogelijkheid om financiële bijdrages te verwerven, zo staat in het voorstel van de gedeputeerde.

Commissievergadering
Op 19 november vindt een commissievergadering plaats waarbij het onderwerp aan bod komt. De kans is groot dat het de discussie ook op 5 november tijdens de behandeling van de begroting aan de orde komt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen