Overslaan en naar de inhoud gaan

Filmmaker uit Echt in de race voor prijs beste docu

Geplaatst opvrijdag 6 november 2020 - 12:55

De documentaire Here We Move Here We Groove van filmmaker Sergej Kreso uit Echt is geselecteerd voor de verkiezing van beste Nederlandse documentaire op filmfestival IDFA, dat op 18 november begint.

Kreso volgt in deze muziekdocumentaire DJ Robert Soko.

De film
Soko was in 1993 de grondlegger was van de muzikale stroming Balkan Beats, een mix van westerse muziek en opzwepende Balkanritmes die de clubscene veroverde. De DJ was na zijn vlucht uit voormalig Joegoslavië in Berlijn terechtgekomen, waar hij dansavonden organiseerde met deze muziek als basis.

Nu de muzikale stroming op zijn retour is, zoekt Soko naar nieuwe inspiratie, die hij vindt in zijn geboorteland. Dat dient inmiddels als doorstroomland voor andere vluchtelingen, uit onder andere Afghanistan en Syrië, die ook hopen ooit hun vrijheid te vinden in Berlijn. De film is zodoende een muzikale vertelling geworden over bruggen bouwen met muziek.

De maker
Kreso (1963), zelf ook tijdens de oorlog gevlucht uit voormalig Joegoslavië, maakte eerder onder andere voor L1 de documentaires Vraem Luuj, over buitenlanders die hun plek in Limburg wisten te veroveren door dialect te leren spreken, en MijnstreekComplex, over jongeren uit de Limburgse mijnstreekregio's die 50 jaar na de sluiting van de mijnen nog trots zijn op een verleden dat ze zelf eigenlijk niet kennen, maar dat hen gevormd heeft tot wat ze nu zijn. Voor Vraem Luuj won Kreso in 2013 de Prix Circom voor beste documentaire. Beide documentaires werden eveneens genomineerd voor een NL Award.

IDFA
In totaal zijn er acht films geslecteerd voor de verkiezing van beste Nederlandse documentaire op IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam). Het festival begint op 18 november en duurt tot en met 6 december. De organisatie gaat ervan uit dat er ook films in zalen worden vertoond, hoewel bioscopen op dit moment nog gesloten zijn vanwege de coronapandemie. Maar de films zijn ook online te volgen.

Het volledige programma van het filmfestival staat vanaf maandag 9 november om 12:00 uur online.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen