Overslaan en naar de inhoud gaan

Filmmaker Ruben onderzocht wat een huis tot een thuis maakt

Geplaatst opdonderdag 24 juni 2021 - 21:34

"Wat maakt een huis tot een thuis?", is de vraag die filmmaker Ruben Groetelaars zichzelf stelde. Samen met de provincie Limburg maakte hij een afstudeerfilm over wat thuisgevoel voor hem betekent.

Ruben groeide op in Sevenum, maar verhuisde een paar jaar terug naar Tilburg. "Pas toen ik er weg ging, begon ik het echt te waarderen", vertelt hij. Waarom dat zo was, begreep hij niet helemaal. Om het te onderzoeken, maakte hij er een documentaire over.

Verschillende thuissituaties
In de documentaire 'Wat Thuis Thuis Maakt' gaat Groetelaars met zijn omgebouwde autobusje langs bij verschillende thuissituaties. Daar gaat hij met mensen in gesprek over hun woonsituatie. "Ik heb gelogeerd op een parkeerplaats met truckers en bij iemand die door een handicap juist aan huis is geketend", vertelt hij. "De meest avontuurlijke overnachting was toch wel in een bos. Dat was steenkoud dus kwam ik nogal krokant thuis", lacht hij.

Limburg als thuis
"Het is niet alsof ik zelf geen thuisgevoel heb maar ik snapte niet zo waar het vandaan kwam", legt hij uit. Groetelaars groeide op in Sevenum waar hij nog vaak zijn ouders en vrienden bezoekt. Tilburg is voor hem een tweede thuis geworden. "Limburg is thuis omdat ik hier opgroeide. Tilburg is een plek geworden die ik zelf als thuis heb uitgekozen. Ik ben pas gaan zien hoe erg ik Sevenum waardeer toen ik er was weggeweest."

Door zijn film komt Groetelaars erachter dat zijn thuisgevoel vooral door de mensen komt, in plaats van door spullen of locaties. "Dat is wat ik erover kan zeggen, zonder meteen alles weg te geven. Ik ben onbewust veel in Limburg gebleven, tijdens de film. Ik denk dat dat automatisch antwoord geeft op mijn vraag."

Première
Groetelaars maakte de film, met steun van Provincie Limburg, om af te studeren aan zijn filmopleiding aan de Hogeschool Sint Joost. Op 8 juli wordt de film voor het eerst online vertoond. Later dit jaar volgt een fysieke première. "Daarna hoop ik de film een groter podium te kunnen geven. Het Limburg Film Festival bijvoorbeeld, dat zou mooi zijn", vertelt hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen