Overslaan en naar de inhoud gaan

Film moet negatieve beeld van allochtonen nuanceren

Geplaatst opdonderdag 24 maart 2016 - 19:08

De gemeenschap heeft vaak een stereotype en negatief beeld van allochtone jongeren. Dat willen jongeren uit Peel en Maas graag nuanceren.

Om die reden hebben zij een eigen film gemaakt.

Opgegroeid
De documentaire heet 'De Derde Generatie'. Hiermee willen de makers laten zien dat jongeren met een buitenlandse afkomst een positieve rol hebben in de maatschappij. De vier jongens in de film willen zich zichtbaar maken op de plek waar zij zijn geboren en opgegroeid. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met onder anderen de moskee Assalaam in Panningen.

Positief
Projectcoördinator Mounir Kasmi en jongere Ilias Amhaouch laten in die film de dagelijkse bezigheden van allochtone jongeren zien, vertellen ze in het L1-programma AvondGasten. "Mensen zien vaak hangjongeren, maar die volgen misschien ook wel gewoon een hbo-opleiding", zegt Ilias Amhaouch. "We willen een positief beeld laten zien zonder zelf in de slachtofferrol te kruipen." Mounir Kasmi vult aan: "Deze tijd vraagt om een initiatief als dit."

Stereotype
"Positief nieuws is vaak geen nieuws, dus je hoort alleen het slechte nieuws over allochtone jongeren, die geradicaliseerd zijn bijvoorbeeld", zegt Ilias. Doelgroep voor deze film zijn bijvoorbeeld werkgevers, bejaarden en de politie. "Want die hebben een stereotype beeld dat wij willen bijstellen", licht Mounir Kasmi toe.

Onwetend
Als allochtone jongeren ontsporen is dat vaak uit onwetendheid, denkt Kasmi. "Vaak hebben ze zich eerst juist niet verdiept in de islam. Dan krijgen ze contact met iemand die jongeren ronselt en die ze dan op zijn manier inwijdt in de islam." Ilias Amhaouch denkt niet dat het geloof juist verhindert dat je goed integreert, als allochtoon. "Maar je woont in een Europees land en je moet bekijken hoe ver je kunt gaan in je geloof. We kunnen niet zomaar midden op de dag gaan bidden, want we gaan naar school."

Islam
Mouni Kasmi voegt daaraan toe: "De islam is onze basis en onze godsdienst spoort ons juist aan om aan onze buurman te denken, of een reiziger te helpen. Het leert je juist goed te doen voor de medemens."

De film 'De Derde Generatie' wordt dinsdag getoond in bioscoop Dok6 in Panningen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Groeiend belang religie ook in moskee Panningen
Voorzitter moskee Panningen: 'Negeer fatwa's stemverbod'
Bioscoop Panningen ruilt stoelen voor bedden en banken
Speciale schoolpremière voor filmster Tygo uit Sevenum
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen