Overslaan en naar de inhoud gaan

Film moet negatieve beeld van allochtonen nuanceren

Geplaatst opdonderdag 24 maart 2016 - 19:08

De gemeenschap heeft vaak een stereotype en negatief beeld van allochtone jongeren. Dat willen jongeren uit Peel en Maas graag nuanceren.

Om die reden hebben zij een eigen film gemaakt.

Opgegroeid
De documentaire heet 'De Derde Generatie'. Hiermee willen de makers laten zien dat jongeren met een buitenlandse afkomst een positieve rol hebben in de maatschappij. De vier jongens in de film willen zich zichtbaar maken op de plek waar zij zijn geboren en opgegroeid. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met onder anderen de moskee Assalaam in Panningen.

Positief
Projectcoördinator Mounir Kasmi en jongere Ilias Amhaouch laten in die film de dagelijkse bezigheden van allochtone jongeren zien, vertellen ze in het L1-programma AvondGasten. "Mensen zien vaak hangjongeren, maar die volgen misschien ook wel gewoon een hbo-opleiding", zegt Ilias Amhaouch. "We willen een positief beeld laten zien zonder zelf in de slachtofferrol te kruipen." Mounir Kasmi vult aan: "Deze tijd vraagt om een initiatief als dit."

Stereotype
"Positief nieuws is vaak geen nieuws, dus je hoort alleen het slechte nieuws over allochtone jongeren, die geradicaliseerd zijn bijvoorbeeld", zegt Ilias. Doelgroep voor deze film zijn bijvoorbeeld werkgevers, bejaarden en de politie. "Want die hebben een stereotype beeld dat wij willen bijstellen", licht Mounir Kasmi toe.

Onwetend
Als allochtone jongeren ontsporen is dat vaak uit onwetendheid, denkt Kasmi. "Vaak hebben ze zich eerst juist niet verdiept in de islam. Dan krijgen ze contact met iemand die jongeren ronselt en die ze dan op zijn manier inwijdt in de islam." Ilias Amhaouch denkt niet dat het geloof juist verhindert dat je goed integreert, als allochtoon. "Maar je woont in een Europees land en je moet bekijken hoe ver je kunt gaan in je geloof. We kunnen niet zomaar midden op de dag gaan bidden, want we gaan naar school."

Islam
Mouni Kasmi voegt daaraan toe: "De islam is onze basis en onze godsdienst spoort ons juist aan om aan onze buurman te denken, of een reiziger te helpen. Het leert je juist goed te doen voor de medemens."

De film 'De Derde Generatie' wordt dinsdag getoond in bioscoop Dok6 in Panningen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Groeiend belang religie ook in moskee Panningen
Voorzitter moskee Panningen: 'Negeer fatwa's stemverbod'
Bioscoop Panningen ruilt stoelen voor bedden en banken
Speciale schoolpremière voor filmster Tygo uit Sevenum
Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen