Overslaan en naar de inhoud gaan

Film moet negatieve beeld van allochtonen nuanceren

Geplaatst opdonderdag 24 maart 2016 - 19:08

De gemeenschap heeft vaak een stereotype en negatief beeld van allochtone jongeren. Dat willen jongeren uit Peel en Maas graag nuanceren.

Om die reden hebben zij een eigen film gemaakt.

Opgegroeid
De documentaire heet 'De Derde Generatie'. Hiermee willen de makers laten zien dat jongeren met een buitenlandse afkomst een positieve rol hebben in de maatschappij. De vier jongens in de film willen zich zichtbaar maken op de plek waar zij zijn geboren en opgegroeid. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met onder anderen de moskee Assalaam in Panningen.

Positief
Projectcoƶrdinator Mounir Kasmi en jongere Ilias Amhaouch laten in die film de dagelijkse bezigheden van allochtone jongeren zien, vertellen ze in het L1-programma AvondGasten. "Mensen zien vaak hangjongeren, maar die volgen misschien ook wel gewoon een hbo-opleiding", zegt Ilias Amhaouch. "We willen een positief beeld laten zien zonder zelf in de slachtofferrol te kruipen." Mounir Kasmi vult aan: "Deze tijd vraagt om een initiatief als dit."

Stereotype
"Positief nieuws is vaak geen nieuws, dus je hoort alleen het slechte nieuws over allochtone jongeren, die geradicaliseerd zijn bijvoorbeeld", zegt Ilias. Doelgroep voor deze film zijn bijvoorbeeld werkgevers, bejaarden en de politie. "Want die hebben een stereotype beeld dat wij willen bijstellen", licht Mounir Kasmi toe.

Onwetend
Als allochtone jongeren ontsporen is dat vaak uit onwetendheid, denkt Kasmi. "Vaak hebben ze zich eerst juist niet verdiept in de islam. Dan krijgen ze contact met iemand die jongeren ronselt en die ze dan op zijn manier inwijdt in de islam." Ilias Amhaouch denkt niet dat het geloof juist verhindert dat je goed integreert, als allochtoon. "Maar je woont in een Europees land en je moet bekijken hoe ver je kunt gaan in je geloof. We kunnen niet zomaar midden op de dag gaan bidden, want we gaan naar school."

Islam
Mouni Kasmi voegt daaraan toe: "De islam is onze basis en onze godsdienst spoort ons juist aan om aan onze buurman te denken, of een reiziger te helpen. Het leert je juist goed te doen voor de medemens."

De film 'De Derde Generatie' wordt dinsdag getoond in bioscoop Dok6 in Panningen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Groeiend belang religie ook in moskee Panningen
Voorzitter moskee Panningen: 'Negeer fatwa's stemverbod'
Bioscoop Panningen ruilt stoelen voor bedden en banken
venlo moskee (12 mrt 2020)
Corona: geen vrijdaggebed in diverse Limburgse moskeeƫn
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen