Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Film moet negatieve beeld van allochtonen nuanceren

Geplaatst opdonderdag 24 maart 2016 - 19:08

De gemeenschap heeft vaak een stereotype en negatief beeld van allochtone jongeren. Dat willen jongeren uit Peel en Maas graag nuanceren.

Om die reden hebben zij een eigen film gemaakt.

Opgegroeid
De documentaire heet 'De Derde Generatie'. Hiermee willen de makers laten zien dat jongeren met een buitenlandse afkomst een positieve rol hebben in de maatschappij. De vier jongens in de film willen zich zichtbaar maken op de plek waar zij zijn geboren en opgegroeid. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met onder anderen de moskee Assalaam in Panningen.

Positief
Projectcoördinator Mounir Kasmi en jongere Ilias Amhaouch laten in die film de dagelijkse bezigheden van allochtone jongeren zien, vertellen ze in het L1-programma AvondGasten. "Mensen zien vaak hangjongeren, maar die volgen misschien ook wel gewoon een hbo-opleiding", zegt Ilias Amhaouch. "We willen een positief beeld laten zien zonder zelf in de slachtofferrol te kruipen." Mounir Kasmi vult aan: "Deze tijd vraagt om een initiatief als dit."

Stereotype
"Positief nieuws is vaak geen nieuws, dus je hoort alleen het slechte nieuws over allochtone jongeren, die geradicaliseerd zijn bijvoorbeeld", zegt Ilias. Doelgroep voor deze film zijn bijvoorbeeld werkgevers, bejaarden en de politie. "Want die hebben een stereotype beeld dat wij willen bijstellen", licht Mounir Kasmi toe.

Onwetend
Als allochtone jongeren ontsporen is dat vaak uit onwetendheid, denkt Kasmi. "Vaak hebben ze zich eerst juist niet verdiept in de islam. Dan krijgen ze contact met iemand die jongeren ronselt en die ze dan op zijn manier inwijdt in de islam." Ilias Amhaouch denkt niet dat het geloof juist verhindert dat je goed integreert, als allochtoon. "Maar je woont in een Europees land en je moet bekijken hoe ver je kunt gaan in je geloof. We kunnen niet zomaar midden op de dag gaan bidden, want we gaan naar school."

Islam
Mouni Kasmi voegt daaraan toe: "De islam is onze basis en onze godsdienst spoort ons juist aan om aan onze buurman te denken, of een reiziger te helpen. Het leert je juist goed te doen voor de medemens."

De film 'De Derde Generatie' wordt dinsdag getoond in bioscoop Dok6 in Panningen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Groeiend belang religie ook in moskee Panningen
Voorzitter moskee Panningen: 'Negeer fatwa's stemverbod'
Bioscoop Panningen ruilt stoelen voor bedden en banken
Speciale schoolpremière voor filmster Tygo uit Sevenum
Overzicht
Advertentie
50 jaar Thielen - De ogen van de meester

In het Limburgs Museum is tot en met 5 mei 2019 de unieke overzichtstentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester' te zien. Evert Thielen (Venlo, 1954) maakt kunst die je overrompelt: gigantische schilderijen waar jarenlang aan is gewerkt. Nooit eerder was er zoveel werk van deze bekende en gewaardeerde kunstenaar op één plek te zien.

Ontdek hier de tentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester'
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen