Overslaan en naar de inhoud gaan

Film moet herinneringen doorgeven over WO2

Geplaatst opvrijdag 30 april 2021 - 22:54

Regisseur Celine Daemen uit Schimmert maakt samen met jongeren tussen 12 en 18 jaar een film over de Tweede Wereldoorlog. Zij gaan in gesprek met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt.

Met deze film worden verhalen uit de Tweede Wereldoorlog van de oudste generatie doorgegeven aan de jeugd.

Theater na de Dam
De film 'Heldenverhalen' is onderdeel van het jaarlijkse project Theater na de Dam, dat diepgang moet geven aan Dodenherdenking en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog levend moet houden. "Veel jongeren zegt de twee minuten stilte op tv niet veel meer omdat ze niet weten wat de oorlog daadwerkelijk betekent en ze er ook geen gevoel bij hebben", vertelt Daemen. "Door het gesprek aan te gaan met de ouderen begrijpen ze meer over de oorlog."

Gesprekken
De jongeren die deelnemen aan de film houden gesprekken met mensen die herinneringen hebben aan hun buurt of stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Ze zijn zich eerst gaan verdiepen in de lokale geschiedenis", zegt de regisseur. "Daarover maakten ze vlogs. Vervolgens mogen ze mensen interviewen die de oorlog hebben meegemaakt."

De film is vanaf 4 mei te zien op het YouTube-kanaal van kunstencentrum Kumulus. Zaterdag tijdens L1 Cultuurcafé gaat verslaggever Cyriel Heuts langs bij een draaidag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen