Overslaan en naar de inhoud gaan

Filipijnse arbeidsmigranten als oplossing voor de zorgcrisis

Geplaatst opdinsdag 7 december 2021 - 21:48

Uitzendbureau OTTO Work Force haalt zorgmedewerkers uit Azië naar Nederland om het personeelstekort in de zorg te ondervangen. "Zo kunnen we een volgende lockdown voorkomen."

"We beginnen met ongeveer tweehonderd mensen in de eerste helft van 2022. Uiteindelijk willen we duizenden mensen hierheen halen", vertelt directeur Frank van Gool van het Venrayse uitzendbureau.

Oplossing
De eerste lichting gaat aan het werk bij onder meer het Zuyderland-ziekenhuis en Medisch Centrum Haaglanden. "Met die ziekenhuizen zijn al contracten gesloten", vertelt Van Gool. Als het aan hem ligt volgen er in rap tempo meer instellingen: "Eigenlijk stond dit pas gepland voor eind 2023, maar er is haast mee gemoeid. Op deze manier kunnen we een volgende lockdown voorkomen."

Lees ook: IC-verpleegkundigen opleiden om tekort op te vangen

Win-win
De keuze voor zorgmedewerkers uit het Aziatische werelddeel is niet toevallig. Vooral personeel uit de Filipijnen heeft de voorkeur: "De zorgopleidingen daar zijn kwalitatief hoogstaand en de salarissen liggen er zo'n tien keer lager dan hier, een win-winsituatie dus", vertelt Van Gool. Daarbij denkt hij dat personeel vanuit juist die archipel goed past bij de Nederlandse patiënt. "We hebben dat onderzocht: tachtig procent van de Filipijnen is katholiek, dat sluit goed aan op de Nederlandse cultuur. Daarbij werkt één op de vier Filipijnen al in het buitenland, het is hun bekendste exportproduct."

Lees ook: Mobiele priklocatie arbeidsmigranten gestopt

Inburgeren
Van Gool vertelt dat iedere zorgmedewerker in eigen land een scholing van drie maanden krijgt voordat ze hierheen komen. "Dan leren ze over onze cultuur en taal, maar ook over de Nederlandse werkwijze in de zorg. Tijdens die scholing halen ze dan -als het goed is- hun BIG-registratie."

Geen goed doel
De directeur van het Venrayse uitzendbureau vertelt dat het het plan geen filantropie inhoudt. "Natuurlijk, dit is een verdienmodel. We investeren nu zo'n tienduizend euro per medewerker, maar later moet dat geld op gaan leveren. Dat gebeurt dan met behulp van de provisie die we verdienen aan de werkuren van de zorgmedewerkers."

Lees ook: Migrantenhotel Sevenum mag niet uitbreiden

Huisvesting
Van Gool voorziet geen problemen op het gebied van huisvesting voor de arbeidsmigranten. "We hebben goed contact met vastgoedontwikkelaar KAFRA Housing." Ondanks de huidige problemen rondom huisvesting van arbeidsmigranten is hij resoluut: "We gaan plaats maken voor die mensen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen