Overslaan en naar de inhoud gaan

Fijnstof: pluimveehouders zoeken ei van Columbus

Geplaatst opvrijdag 3 maart 2017 - 13:34

Limburgse pluimveehouders zijn druk op zoek naar een manier om de uitstoot van fijnstof te verminderen, al is die nog niet gevonden.

Dat zegt Ernest Bokkers van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland.

Longontsteking
Deze week bleek dat mensen die in de buurt wonen van een pluimveehouderij verhoogd risico lopen op longontsteking. In het net gepubliceerde onderzoek van onder andere Universiteit Utrecht wordt gesteld dat omwonenden binnen een straal van 1 kilometer een verhoogd risico hebben van 11 procent. Ook uit eerdere onderzoeken blijkt dat verband.

Scharrelkippen
Volgens Ernest Bokkers van de vakgroep Pluimveehouderij is het de stofontwikkeling bij pluimveehouderijen die problemen veroorzaakt. "Onze maatschappij wil graag dat kippen lekker kunnen scharrelen, alleen dat betekent ook dat er meer stofontwikkeling is. We moeten de oplossing dus zoeken binnen in de stal."

Strooisel
De definitieve oplossing voor een vermindering van het risico is nog niet gevonden. "Je zou kunnen denken aan het verminderen van de hoeveelheid strooisel bij de kippen. Daar zijn een aantal technieken voor. Maar we zijn echt nog zoekende", zo zegt
Bokkers.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Uitstoot pluimvee moet binnen tien jaar gehalveerd
LTO vreest hoge kosten voor terugdringen uitstoot fijnstof
Hobbyboeren bezorgd om vogelgriep
Vogelgriep bij kalkoenenfokker in Deurne
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen