Overslaan en naar de inhoud gaan

Fijnstof: pluimveehouders zoeken ei van Columbus

Geplaatst opvrijdag 3 maart 2017 - 13:34

Limburgse pluimveehouders zijn druk op zoek naar een manier om de uitstoot van fijnstof te verminderen, al is die nog niet gevonden.

Dat zegt Ernest Bokkers van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland.

Longontsteking
Deze week bleek dat mensen die in de buurt wonen van een pluimveehouderij verhoogd risico lopen op longontsteking. In het net gepubliceerde onderzoek van onder andere Universiteit Utrecht wordt gesteld dat omwonenden binnen een straal van 1 kilometer een verhoogd risico hebben van 11 procent. Ook uit eerdere onderzoeken blijkt dat verband.

Scharrelkippen
Volgens Ernest Bokkers van de vakgroep Pluimveehouderij is het de stofontwikkeling bij pluimveehouderijen die problemen veroorzaakt. "Onze maatschappij wil graag dat kippen lekker kunnen scharrelen, alleen dat betekent ook dat er meer stofontwikkeling is. We moeten de oplossing dus zoeken binnen in de stal."

Strooisel
De definitieve oplossing voor een vermindering van het risico is nog niet gevonden. "Je zou kunnen denken aan het verminderen van de hoeveelheid strooisel bij de kippen. Daar zijn een aantal technieken voor. Maar we zijn echt nog zoekende", zo zegt
Bokkers.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Uitstoot pluimvee moet binnen tien jaar gehalveerd
LTO vreest hoge kosten voor terugdringen uitstoot fijnstof
Hobbyboeren bezorgd om vogelgriep
Vogelgriep bij kalkoenenfokker in Deurne
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen