Overslaan en naar de inhoud gaan

Fijnstof: pluimveehouders zoeken ei van Columbus

Geplaatst opvrijdag 3 maart 2017 - 13:34

Limburgse pluimveehouders zijn druk op zoek naar een manier om de uitstoot van fijnstof te verminderen, al is die nog niet gevonden.

Dat zegt Ernest Bokkers van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland.

Longontsteking
Deze week bleek dat mensen die in de buurt wonen van een pluimveehouderij verhoogd risico lopen op longontsteking. In het net gepubliceerde onderzoek van onder andere Universiteit Utrecht wordt gesteld dat omwonenden binnen een straal van 1 kilometer een verhoogd risico hebben van 11 procent. Ook uit eerdere onderzoeken blijkt dat verband.

Scharrelkippen
Volgens Ernest Bokkers van de vakgroep Pluimveehouderij is het de stofontwikkeling bij pluimveehouderijen die problemen veroorzaakt. "Onze maatschappij wil graag dat kippen lekker kunnen scharrelen, alleen dat betekent ook dat er meer stofontwikkeling is. We moeten de oplossing dus zoeken binnen in de stal."

Strooisel
De definitieve oplossing voor een vermindering van het risico is nog niet gevonden. "Je zou kunnen denken aan het verminderen van de hoeveelheid strooisel bij de kippen. Daar zijn een aantal technieken voor. Maar we zijn echt nog zoekende", zo zegt
Bokkers.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Uitstoot pluimvee moet binnen tien jaar gehalveerd
LTO vreest hoge kosten voor terugdringen uitstoot fijnstof
Hobbyboeren bezorgd om vogelgriep
Vogelgriep bij kalkoenenfokker in Deurne
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen