Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsles moet werk dichterbij brengen voor vluchtelingen

Geplaatst opwoensdag 2 oktober 2019 - 17:15

Zeven statushouders kregen woensdag fietsles in de Geenstraat in Geleen. "Vervoer is belangrijk om op het werk te komen", zeggen de initiatiefnemers. Zo zijn vluchtelingen nadrukkelijk in beeld om de krapte op de Limburgse arbeidsmarkt te verlichten.

Erg snel
Zo staat ook Lichi Teklab uit Eritrea voor het eerst op de trappers. "Het gaat wel erg snel, ik ben bang dat er auto's en mensen aankomen", aldus de jonge statushoudster in vers Nederlands. "Normaal ga ik met de bus naar de opleiding en de kinderopvang, maar als ik de bus mis, ben ik gauw te laat."

Arbeidsmarkt
Lichi doet mee aan het programma "In de Zorg - uit de Zorgen" van het Zuyderland ziekenhuis. Door de grote krapte op de Limburgse arbeidsmarkt, richt het ziekenhuis zich nadrukkelijk op statushouders. "Het ziekenhuis zoekt naar het vullen van de vacatures met mensen die nu aan de kant staan, vooral statushouders", zo legt Inge Stassen uit, teammanager Werk van de gemeente Sittard-Geleen. "We zijn heel praktisch ingesteld. Mobiliteit is belangrijk, dus daar werken we hier aan. Veel van deze statushouders hebben geen rijbewijs, met de fiets hebben ze dan toch vervoer. Voorheen werkten we eerst aan de taal, en daarna werd naar werk gekeken. Dat doen we niet langer. Nu proberen we de mensen meteen in te zetten. En juist die dualiteit, die kleine stapjes, maken dit tot een groot succes."

Gebrek aan personeel
De krapte op de Limburgse arbeidsmarkt nam ook in het tweede kwartaal van 2019 opnieuw toe, zo meldt het UWV. Alle sectoren hebben nu last van een gebrek aan personeelskrachten. Zuyderland anticipeert op die ontwikkeling. "Het project van Zuyderland is heel laagdrempelig. Er liggen niet direct diploma-eisen. Dit werk kan gedaan worden met certificaten, daarin helpen we."

Heel leuk
Lichi verheugt zich op haar aanstaande stage bij Zorgcentrum De Baenje in Sittard. "Op 24 oktober ga ik daar beginnen. Oudere mensen verzorgen, bed opmaken, wassen, koffie rondbrengen. Ik vind het heel leuk."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen