Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsles moet werk dichterbij brengen voor vluchtelingen

Geplaatst opwoensdag 2 oktober 2019 - 17:15

Zeven statushouders kregen woensdag fietsles in de Geenstraat in Geleen. "Vervoer is belangrijk om op het werk te komen", zeggen de initiatiefnemers. Zo zijn vluchtelingen nadrukkelijk in beeld om de krapte op de Limburgse arbeidsmarkt te verlichten.

Erg snel
Zo staat ook Lichi Teklab uit Eritrea voor het eerst op de trappers. "Het gaat wel erg snel, ik ben bang dat er auto's en mensen aankomen", aldus de jonge statushoudster in vers Nederlands. "Normaal ga ik met de bus naar de opleiding en de kinderopvang, maar als ik de bus mis, ben ik gauw te laat."

Arbeidsmarkt
Lichi doet mee aan het programma "In de Zorg - uit de Zorgen" van het Zuyderland ziekenhuis. Door de grote krapte op de Limburgse arbeidsmarkt, richt het ziekenhuis zich nadrukkelijk op statushouders. "Het ziekenhuis zoekt naar het vullen van de vacatures met mensen die nu aan de kant staan, vooral statushouders", zo legt Inge Stassen uit, teammanager Werk van de gemeente Sittard-Geleen. "We zijn heel praktisch ingesteld. Mobiliteit is belangrijk, dus daar werken we hier aan. Veel van deze statushouders hebben geen rijbewijs, met de fiets hebben ze dan toch vervoer. Voorheen werkten we eerst aan de taal, en daarna werd naar werk gekeken. Dat doen we niet langer. Nu proberen we de mensen meteen in te zetten. En juist die dualiteit, die kleine stapjes, maken dit tot een groot succes."

Gebrek aan personeel
De krapte op de Limburgse arbeidsmarkt nam ook in het tweede kwartaal van 2019 opnieuw toe, zo meldt het UWV. Alle sectoren hebben nu last van een gebrek aan personeelskrachten. Zuyderland anticipeert op die ontwikkeling. "Het project van Zuyderland is heel laagdrempelig. Er liggen niet direct diploma-eisen. Dit werk kan gedaan worden met certificaten, daarin helpen we."

Heel leuk
Lichi verheugt zich op haar aanstaande stage bij Zorgcentrum De Baenje in Sittard. "Op 24 oktober ga ik daar beginnen. Oudere mensen verzorgen, bed opmaken, wassen, koffie rondbrengen. Ik vind het heel leuk."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen