Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietslegioen verlengt Via Belgica met drie jaar

Geplaatst opdonderdag 18 juni 2020 - 15:23

Donderdag werd door verschillende gemeenten in Nederland en Belgiƫ en de provincie Limburg een nieuw, driejarig Via Belgica convenant afgesloten.

Omdat de wethouders en de provinciebestuurders vanwege de coronacrisis niet bij elkaar kunnen komen trok een eenmalig fietslegioen over de Via Belgica, om bij de bestuurders langs de oude Romeinse weg de handtekeningen voor het convenant op te halen.

Romeins verleden
Wethouder Jordy Clemens van Heerlen is een van de notabelen die een krabbel op het document moeten zetten. "Met de handtekening verplichten wij ons om de komende jaren hard te werken omdat Romeins verleden ook in al die gemeentes te laten zien en mensen te helpen dat daadwerkelijk te laten beleven".

Convenant
Het eerste Via Belgica-convenant werd 15 jaar geleden afgesloten. "In die tijd is op diverse fronten gewerkt aan het zicht- en beleefbaar maken van de Via Belgica, de 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan die dwars door Zuid-Limburg liep en de Franse kust verbond met het Duitse Rijnland", zo zegt gedeputeerde Ruud Burlet. "In het nieuwe convenant wordt de intentie uitgesproken tenminste tot en met 2023 te blijven samenwerken. We willen Via Belgica verder zichtbaar en beleefbaar maken. Net als eeuwen geleden moet de Via Belgica weer ontsluiten, samenbrengen en verbinden."

Nieuwe deelnemende gemeentes aan het convenant zijn onder andere Kerkrade en Simpelveld.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen